logo-white

Belgisk kunstnerhjem mottar europeisk restaureringspris

Rubenshuis-museet i Antwerpen er blitt tildelt prisen 2020 European Heritage Awards, som deles ut av en organisasjon under Europarådet. Den historiske kunstnerboligen vant i kategorien «bevaring», blant annet for sin nylige restaurering av bygningens opprinnelige inngangsparti og lysthus. Rubenshuis ble bygget som privat bolig i 1610 av den anerkjente flamske maleren Rubens. Huset fungerer i dag som museum og kan for øyeblikket besøkes gratis på nett.

Rubenshuis - Antwerpen - Belgia
Rubenshuis i Antwerpen (Copyright: Antwerpen Toerisme)

På den årlige prisutdelingen 2020 European Heritage Awards, som arrangeres av den europeiske samlingsorganisasjonen under Europarådet, Europa Nostra, mottok den historiske kunstnerboligen Rubenshuis i belgiske Antwerpen en pris i kategorien «bevaring».

Den historiske bygningen, som i dag er et museum, ble tildelt prisen for sin nylige restaurering av inngangspartiet og lysthuset, som i dag er de eneste gjenværende arkitektoniske elementene som ble skapt av Rubens selv, for over 400 år siden.

Juryen fremhevet også installasjonen av en glassmarkise for å skjerme steinene ved inngangspartiet og forhindre erosjon.

Rubenshuis har forberedt renoveringsarbeidet i flere år, og en rekke eksperter har vært involvert. Selve restaureringen ble påbegynt i september 2017 og fullført i mars 2019.

Belgisk kunstnerhjem med rik historie

Bygningen ble bygget i Antwerpen i 1610 av den anerkjente flamske maleren Rubens, med inspirasjon fra italienske palasser. I huset skapte Rubens mange av sine ikoniske mesterverk. Etter hans død i 1640 ble huset brukt blant annet til rideskole og fengsel, før det ble renovert i 1750.

I 1937 kjøpte byen Antwerpen huset for å gjøre det til et museum. I løpet av ni år ble huset etter beste evne gjenskapt slik det opprinnelig hadde sett ut.

Besøk museene hjemmefra

Rubenshuis er for øyeblikket stengt, men museet kan besøkes på nettet hjemme fra sofaen som en del av initiativet «Stay at Home Museum».

Initiativet ble opprettet av Flanderns turistråd, VISITFLANDERS, og gir kunstentusiaster over hele verden muligheten til å oppleve virtuelle utstillinger av de flamske mestrene, som i tillegg til Rubens omfatter blant andre Van Eyck og Bruegel.

Du kan lese mer om Rubenshuis HER

Turistnettsidene til Flandern finner du  HER – Les flere saker om Flandern HER

Les også: Rubens private utstilling i AntwerpenFlandern til kamp mot sosiale medier: Museumsgjester nektes å se på kunstverk med nakenhet i humoristisk video

Om 2020 European Heritage Awards

Til sammen 21 priser ble delt ut i seks forskjellige kategorier ved European Heritage Awards 2020, med vinnere i 15 europeiske land. Andre prisvinnere i den ettertraktede «bevaring»-kategorien var Museum of Fine Arts i Budapest og Basilica of Santa Maria di Collemaggio i det sentrale Italia.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars

Fanad Head Lighthouse ligger ut mot Atlanterhavet - knapt 80 kilometer nord for LondonDerry (Foto: Tourism Ireland)

Irlands Wild Atlantic Way fyller 10 år !