logo-white

Undersøkelse fra HelloFresh: Tross stigende matpriser kaster nordmenn nesten en fjerdedel av maten i søpla

Nordmenn kaster i gjennomsnitt 23 prosent av matvarene de kjøper – det utgjør 250 kroner rett i søpla hver eneste uke, viser en ny undersøkelse fra HelloFresh.

Matsvinn: Det er fremdeles mye å spare på å ikke kaste mat (Foto: HelloFresh)

Ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av HelloFresh viser at nordmenn i snitt kaster 23 prosent av matvarene sine i søpla. Innsikten avslører at vi bruker 1054 kroner på mat i uken – det betyr at nesten 250 kroner går rett i søpla hver uke. Da HelloFresh undersøkte matsvinn for ett år siden, svarte nordmenn at de kastet rundt 28 prosent av den kjøpte maten. Nå har det gått ned til 23 prosent. Det er en god utvikling i riktig retning, men beløpet kunne vært betydelig lavere.

Forbrukerøkonomens tips

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1, har lang erfaring med å hjelpe personer som har havnet i vanskelige økonomiske situasjoner. Han tror mange kan spare mye.

– Å planlegge måltidene og effektivisere innkjøpene sparer deg for både tid og penger. Du reduserer matsvinn, unngår impulshandel og slipper å bruke tid på daglige matinnkjøp, sier Gundersen. Forbrukerøkonomen understreker også viktigheten av å ha gode vaner. – Det handler om å få gode vaner knyttet til både innkjøp og forbruk. Jeg tror de aller fleste har potensial til både å spare inn mye på matbudsjettet og å få et mer bærekraftig forbruk, sier Gundersen.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom (Foto: Jonathan Vivaas Kise)

Matekspertens tips for å unngå matsvinn

I HelloFresh sin undersøkelse peker så mange som 36 % på økonomiske begrensninger som den største utfordringen når det gjelder å være mer miljøvennlig. 25 prosent svarer at det er tiden som hindrer dem fra å være mer bærekraftige. Matekspert i HelloFresh, Sara Hoffgaard sier følgende:

– Å redusere matsvinn er en viktig innsats for klimaet. Likevel er det mer enn bare et klimamessig hensyn som gjør at vi bør være oppmerksomme på hvor mye mat vi handler inn og tilbereder. Det påvirker også vår egen økonomi og tid betydelig.

– Økte levekostnader og en tynnere økonomi har gjort oss mer bevisste på matsvinn. Men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er ikke bærekraftig at så mye mat og penger går til spille hver måned. Derimot finnes det mange triks som kan brukes for å redusere husholdningens matsvinn, sier Hoffgaard.

For å hjelpe nordmenn med å redusere matsvinn, har Sara Hoffgaard utviklet noen nyttige tips:

1. Organiser smart i kjøleskapet: Matens holdbarhet påvirkes av kjøleskapets ulike temperatursoner. Kjøleskapsdøren er varmest og bør derfor brukes til mat som kan holde lenge eller mat som forbrukes raskt. Den nedre hyllen er kaldest og egner seg best for kjøtt, fisk, fjærfe og uåpnede meieriprodukter. Skill grønnsaker og frukt for å unngå rask modning.

2. Planlegg måltider: Sett av en bestemt dag der du planlegger ukens måltider og porsjoner. Ved å planlegge på forhånd får du bedre oversikt over hvor mye matvarer som trenger å bli handlet inn og hva du allerede har hjemme. En plan unngår også unødvendig impulshandel.

3. Handle mat ofte: Å kjøpe i store mengder kan virke mer økonomisk, men maten kan lett bli dårlig før den blir spist.

4. Se, lukte, smake: Ikke stirr deg blind på “best før”-datoen. Mat kan ofte brukes litt lenger enn det som står på emballasjen. Se, lukt og smak for å avgjøre.

5. Del opp og frys ned: Å lage store porsjoner kan være en god idé, men kun hvis du spiser opp all maten. Del opp restene og frys dem ned i matbokser.

6. Bruk alle deler: Utforsk nye oppskrifter og bruksområder for matrester som vanligvis kastes. Overskuddsmat kan enkelt bli til for eksempel omelett, wok eller smoothie. La fantasien løpe løpsk!

Mens ønsket om en mer bærekraftig livsstil er til stede, blir flere av oss begrenset av praktiske faktorer som penger og tid. Imidlertid kan det være verdt å tenke over at investering i planlegging og bevissthet rundt forbruk ikke bare bidrar til redusert matsvinn, men også frigjør verdifull tid. Å sette av tid til for eksempel planlegging av måltider kan skape en dominoeffekt av positive endringer, med et potensial til å redusere både matsvinn, pengebruk og stressnivå.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble bestilt av HelloFresh og gjennomført av Censuswide med 1006 respondenter i Norge mellom juni og juli 2023. Censuswide følger og bruker medlemmer av Market Research Society, som bygger på ESOMAR-prinsippene, og de er medlemmer av The British Polling Council.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål

(Fotokilde: BWH Hotels)

Velkommen til mathotellet i Steinkjer

(Foto: Eva Darron på Unsplash)

Slik finansierer du reisene dine ved å spille nettpoker