logo-white

Tallinn blir Europas miljøhovedstad 2023

Estlands hovedstad Tallinn blir i januar 2023 Europas trettende miljøhovedstad. Utmerkelsen tildeles byer som har vist resultater innen bærekraftig utvikling og grønne initiativ. Bak utnevnelsen står EU-kommisjonen.

Gamlebyen - Sentrum - Tallinn - Estland
Gamlebyen i Tallinn – eller Vana Linn som det heter på estisk, med bymuren, byens mange kirketårn, havnen og Tallinnbukten (Foto: Kaupo Kalda)

Estland er et reisemål som ligger langt framme når det gjelder bærekraftighet: Seks av verdens 100 mest bærekraftige destinasjoner ligger i Estland. Her tipser vi om noen av dem.

Allerede forrige høst (2021) ble det bestemt at Estlands hovedstad Tallinn blir Europas miljøhovedstad 2023 (European Green Capital), etter finalen mot polske Kraków, bulgarske Sofia og svenske Helsingborg.

Les mer om Tallinn som Europas miljøhovedstad 2023 HER

Som en av de best bevarte middelalderbyene i Europa, med en plass på UNESCOs verdensarvliste, kjennetegnes Tallinn av en rik kultur, en livlig bykjerne og offentlige grøntområder. Tallinn imponerte den internasjonale juryen med en systematisk fremgangsmåte for grønn styring og sammenkjedede strategiske mål som gjenspeiler ambisjonene i European Green Deal og FNs mål for bærekraftig utvikling.

Tallinn har over 2100 hektar med vernede områder, deriblant naturreservater, parker og til og med en øy. De vernede områdene med biologisk mangfold dekker cirka 20 % og de grønne områdene 65 % av byens areal.

Siden begynnelsen av 2022 har Tallinn ledet det europeiske nettverket for bærekraftige byer og gjennomført FNs mål for bærekraftig utvikling på lokalt nivå. Etter en folkeavstemning i 2013 ble Tallinn den første byen som innførte gratis kollektivtrafikk for alle sine innbyggere.

Natur - Nasjonalpark - Estland
Estland har seks nasjonalparker: Lahemaa National Park, Karula National Park, Soomaa National Park, Vilsandi National Park, Matsalu National Park og Alutaguse National Park (Foto: Visit Estonia)

I løpet av året som miljøhovedstad ligger Tallinns hovedfokus på biologisk mangfold, reduksjon av byens karbonavtrykk og en prinsippbasert bærekraftighetsforvaltning. Målet er å involvere lokalsamfunnet i Tallinn i byutviklingen, finne muligheter for å støtte og gjennomføre grønn innovasjon, utvikle karbonnøytral mobilitet, sirkulær økonomi, samt å hjelpe byens innbyggere å bedre forstå viktigheten av miljøvern.

Les mer om Tallinn HER og HER

Dessuten har mange estlandske destinasjoner vunnet utmerkelser for sine miljøtiltak. I oversikten Green Destinations 2021 ligger seks av verdens hundre mest bærekraftige destinasjoner i Estland.

Nedenfor finner du et utvalg av landets grønne reisemål.

Tallinn som utgangspunkt

Hva passer vel bedre enn å begynne en rundreise med fokus på bærekraft i Europas kommende miljøhovedstad? Kjenn på storbypulsen i Tallinn ved å utforske det spennende restauranttilbudet, rusle rundt i byens grøntområder og besøke hippe Telliskivi Creative City. Det meste ligger innen gåavstand, men et lettvint alternativ er å benytte seg av kollektivtrafikken – bra for både lommeboka og miljøet!

Lad batteriene i Lahemaa nasjonalpark

Ta bussen videre til Lahemaa nasjonalpark for vandring og avslapping. Gjennom sin 50 år lange historie har nasjonalparken alltid blitt forvaltet med bærekraft i tankene, og som et resultat av dette har parken mottatt EUROPARC-sertifikatet for grønn turisme siden 2019. Med fjorten innsjøer, åtte elver, fire fosser og et rikt dyreliv med alt fra elg til brunbjørn og gaupe er Lahemaa et av Estlands fremste reisemål.

Natur - Nasjonalpark - Estland
Aftenbad i nasjonalparken (Foto: Romet Vaino)

Reis tilbake til middelalderen i Rakvere

Sørøst for Lahemaa nasjonalpark ligger byen Rakvere som lokker til seg reisende med sitt moderne bytorg og middelalderslott med aner fra 1200-tallet. Slottet byr på en tidsreise tilbake til middelalderen med opplevelser for hele familien: Lek riddere i tidsriktige klær, lær om slottets historie og smak på delikatesser fra fordums dager.

Omfavn øylivet på Saaremaa

Mindre enn en halv time med ferge og en kort biltur gjennom øya Muhu, ligger Estlands største øy, Saaremaa. Fergen mellom fastlandet og Muhu er en hybridferge som minsker bråk og vibrasjoner under vann, noe som fører til et bedre miljø for selene og fiskene i havet.

Kuressaare - Festning - Saaremaa - Ösel - Øys - Estland - Østersjoen
Festningen i Kuressaare på Saaremaa (Foto: Dfly.no)

Gå ikke glipp av Kuressaare, den største byen på Saaremaa, hvor lokalbefolkningen regelmessig holder folkedansopptredener ikledd øyas tradisjonelle drakter. Hvis man vil oppleve mer av øylivet, er det lett å reise rundt med lokalbussene, som er gratis for alle – også besøkende.

HER finner du flere tips om bærekraftige steder og inspirasjon til hva du kan oppleve på en grønn ferie i Estland, besøk.

Les flere nyheter og artikler om Tallinn HER og om Estland HER — Dfly.no`s Twitterkonto  og Facebooksider finner du HER og HER

Natur - Nasjonalpark - Estland
Fra en av Estlands seks nasjonalparker (Foto: Jaan Roose)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Emmie Bolmstedt/Visit Sweden)

En «swifties» guide til Stockholm

Illustrasjon - Nye Bodø lufthavn - Avinor - 2021

HENT tildelt milliardkontrakt på Nye Bodø lufthavn

(bildekilder: visitnc.com/related.dk)

På stjernejakt i det sørlige USA

(Kilde:/skjermdump: Flightradar24.com)

Avinor: Forsiktig åpning av luftrommet over Sør-Norge

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024