logo-white

Skeptiske til elbil i Distrikts-Norge

En fersk undersøkelse viser at under halvparten av elbilister mener elbil passer for folk som bor i distriktene. – Dette er overraskende tall og viser at vi fortsatt har en vei å gå før elbilen oppfattes som et godt alternativ for alle, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ruskevær - Vintervær - Elbiler - NAF
Det er viktig å regne på totalkostnadene når du kjøper bil. Lavere drivstoff- og vedlikeholdskostnader for elbiler bør absolutt være med i det regnestykket. Elbil er mer lønnsomt å eie enn en dieselbil (Foto: NAF/Motor)

I undersøkelsen Elbilbarometeret, som Norstat har gjort for NAF, svarer kun 45 prosent av elbilistene at elbil passer i Distrikts-Norge. Blant de som ikke eier elbil, er det bare én av fire som mener elbil passer i distriktet. Dette er overraskende lave tall.

– Det blir stadig flere elbilmodeller å velge mellom, og de fleste i distriktene har god tilgang på lading hjemme. Salgstallene for elbiler nådde nye høyder i fjor, men at elbilistene selv er så skeptiske, viser at utviklingen ikke går så raskt som man skulle tro, sier Nils Sødal.

Kan kutte drivstoffkostnader

Billig lading hjemme er viktig for de som velger elbil, og lading hjemme er enklere på bygda enn i byen. Flere har boliger med egen parkeringsplass med tilgang til strøm i distriktene enn i byene.

– Drivstoffkostnadene er langt lavere for de som kan lade elbilen hjemme enn de som må tanke diesel på bensinstasjonen. I tillegg har du full tank hver dag uten å måtte kjøre noe sted. Dette burde lokket flere i Distrikts-Norge over på elbil, sier Nils Sødal.

Elbilmodeller som dekker de flestes behov

Det hører fortiden til at elbiler var små biler som kun egnet seg til å kjøre rundt i byen med. Nå finnes det et stort antall bilmodeller å velge mellom som dekker de flestes behov. Batteriprisene og produksjonskostnadene har gått ned og gjør at du nå kan få deg en godt utstyrt elbil med hengerfeste, plass og god rekkevidde til en pris som er innenfor det bilkjøperne forventer.

– Det har blitt moms på kjøpesummen over 500 000, men det finnes stadig flere gode elbiler for familien til under denne prisen, sier Sødal.

Størsteparten av bilkjøperne kjøper ikke en helt ny bil, men brukt bil. Bruktmarkedet for elbiler vokser hvert år og utvalget blir bedre og bedre. Det siste året har prisene vært unaturlig høye for brukt elbiler, men dette er ventet å endres etter hvert som flere brukte elbiler kommer på markedet.

– Det er viktig å regne på totalkostnadene når du kjøper bil. Lavere drivstoff- og vedlikeholdskostnader for elbiler bør absolutt være med i det regnestykket. Elbil er mer lønnsomt å eie enn en dieselbil, sier Nils Sødal.

Tabell

Elbil passer for folk i distriktene. – Vurder disse påstandene om elbil:

Eier elbil i dag  Eier ikke elbil 
TOTAL Ja Nei 
Helt uenig 18% 11% 26% 
Delvis uenig 25% 23% 27% 
Verken eller 23% 21% 25% 
Delvis enig 23% 29% 17% 
Helt enig 11% 16% 5% 
TOTAL 100% 100% 100% 

Kilde: Elbilbarometeret utført av Norstat for NAF i januar 2023. Representativt utvalg på 1855 respondenter.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(billede: seafoodfestival.dk)

Danmarks nye restaurantfestival: Seafood Festival er en hyldest til fisk og skaldyr

Vulkanflyvning over Island  (Foto: Icelandair)

Kuldereiser har kommet for å bli – Norge og Island på topp

Prince Gallery Tokyo Kioicho i Tokyo (Fotokilde: JNTO)

Stjerneregn fra Forbes Travel Guide i Japan

TUI har gått inn som hovedsponsor for maratonen på Mallorca fra og med 2024 og inntil 2026. Synes du 42 km blir litt for langt, kan du velge å løpe halvmaraton eller 9 km i stedet (Foto: TUI)

Løp maraton på et av sommerens mest populære reisemål

(Foto: Alabama Travel)

Vintog til Alabamas Toscana