logo-white

Rene sko og en gyllen bok – 6. desember feirer Tyskland nikolausdagen

Den 6. desember fyller St. Nikolaus støvlene med gaver og godteri (Foto: Scerpica C Adobe Stock)

Lustig, lustig, traleralala,
bald ist Nikolausabend da!

(Lystig, lystig tralalalala,
Nå er det snart nikolausda’)

Alle tyskere kjenner denne lille sangen. Mens vi i Norge gjerne feirer luciadagen i adventstiden, er nikolausdagen eller nilsmesse den 6. desember en viktig merkedag i Tyskland.

Nikolaus av Myra, også kjent som St. Nikolaus, var en gavmild og svært populær biskop på 300-tallet, som var kjent for å hjelpe barn og fattige. Det verserer en rekke legender om ham, men det er sparsomt med historiske fakta. Takket være de mange legendene er Nikolaus blitt skytshelgen for ulike grupper som sjøfarere, jurister, apotekere, studenter, reisende og flere andre, men særlig for barn.

Helt siden middelalderen har det vært en tradisjon å gi gaver til barn på Nikolaus’ dødsdag den 6. desember. En legende forteller om en gang Nikolaus hjalp en fattig mann som ikke hadde råd til medgiften for sine tre døtre, ved å kaste gull i døtrenes sko gjennom et åpent vindu tre netter på rad.

Dette er bakgrunnen for en nyere skikk: Barna pusser skoene sine og setter dem foran døren på kvelden den 5. desember, i håp om at St. Nikolaus skal fylle dem med gaver eller godsaker i løpet av natta. Selvsagt er det bare snille barn som får noe.

En annen mulighet er å sette ut en tallerken foran døren, mens i noen familier hender det at Nikolaus dukker opp personlig og deler ut gaver på kvelden før nilsmesse. Han bærer med seg en forgyllet bok med notiser om hvem som har vært snill i året som gikk.

Dessuten ledsages han av en skummel hjelper med stokk, som går under navnet Knekt Ruprecht, eller Krampus i Sør-Tyskland, og som visstnok skal straffe barn som har vært slemme. For mange familier er det et morsomt øyeblikk når Nikolaus sjekker i boka om også foreldrene har vært snille.

Ved siden av denne utbredte skikken finnes det også en rekke regionale tradisjoner som er mindre kjent.

I Bremen og omegn er det «sunnerklauslaufen» (nikolausløp): Her går barn fra hus til hus om kvelden den 6. og leser dikt eller synger sanger på nedertysk, og ber om søtsaker. En lignende tradisjon finner vi i området rundt Kassel under navnet «glowesabend» (nikolausaften).

På Nordsjøøya Borkum skjer det derimot noe helt spesielt natten mellom 5. og 6. desember: Her er det «Klaasohms» der seks skumle, maskerte menn beveger seg dansende og brølende gjennom byen, og slår unge kvinner på baken med et kuhorn. Akkurat denne tradisjonen er nærmest ukjent i resten av Tyskland, men øyboerne har bevart den uten å gjøre noe oppstyr rundt den.

Les flere nyheter og artikler om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Alabama Travel)

Vintog til Alabamas Toscana

(bildekilde: ticket)

En usikker verdenssituasjon styrer valg av reisemål

(Fotokilde: Amadeus)

Syv trender som vil løfte forretningsreisene i 2024

(fotokilde: BZ)

En guide til en bekymringsfri reise med baby

(Foto: Øystein Løwer Avinor)

Passasjertala vaks kraftig utanlands, men gjekk tilbake innanlands i mars