logo-white

Otyrar på den gamle Silkeveien gjenåpnet for turister

Den flere tusen år gamle byen Otyrar på den gamle Silkeveien er nå delvis restaurert etter arkeologiske utgravninger og gjenåpnet for turister.

Otyrar - By - Handelsted - Knutepunkt - Silkeveien - Turkistan - Kasakhstan
Flere av byportene til Otyrar (også kalt Otrar) er fullrestaurerte (Foto: Kazakh Ministry of Culture and Sports)

Otyrar er en av Sentral-Asias eldste byer med en 2000 år gammel historie. Byen var et betydelig kultur- og handelssenter i en av Silkeveiens hovedgrener. Byen er også kjent som Farab. Den verdenskjente filosofen og matematikeren Abu Nasr Muhammad Al-Farabi ble født og vokste opp i dette området.

Mellom 900- og 1100-tallet blomstret livet i byen – flere palasser, badehus og moskeer ble bygget. I 1219 ble byen beleiret av troppene til den mongolske keiseren Djenghis Khan, men rundt midten av 1200-tallet reiste den seg igjen og ble et viktig handelsknutepunkt mellom vest og øst.

Arkeologene har oppdaget Hanaka (et oppholdssted for sentralasiatiske sufister) i den gamle byen der sufister kunne bo og be. Det ble bygget av høvdningen av Ak Orda (Den hvite horde) Yerzen Khan.

Ved byens inngang nær porten Zharakty har man funnet en bolig og keramikk fra 1400- og 1500-tallet. Huset hadde en produksjons- og boligdel. Foran boligen var det keramikkovner og steder for fremstilling og tørking av keramikk.

Videre har arkeologene oppdaget et bakerikompleks og et boligområde på et torg fra 1600-tallet.

Otyrar - By - Handelsted - Knutepunkt - Silkeveien - Turkistan - Kasakhstan
Omfattende arkeologiske utgravninger lå til grunn for restaureringen av Otyrar (Foto: Kazakh Ministry of Culture and Sports)

Man har delvis restaurert byens monumentale moske av brent murstein og Berdibeks palass der Timur (tyrkisk og mongolsk hersker og grunnlegger av Timuridriket) tok imot Tokhtamysh Khans ambassadører på begynnelsen av 1400-tallet. Videre er porten Zharakty, den nordlige porten og porten Sopykhan fullstendig restaurert.

Gatene er belyst, gangstiene – asfaltert, sikkerhetskameraer, varslingssystemer, benker, fontener, toaletter og søppelkasser – montert for å bevare monumentene og ivareta besøkendes sikkerhet i Otyrar.

Otyrar ligger i Shymkent, Turkistanregionen- rundt 13 mil nord for Tashkent i nabolandet Uzbekistan og rundt 70 mil vest for den gamle skøytemetropolen Almaty (Alma Ata). Til Kasakhstans hovedstad Astana er det vel 160 mil – rett nordover.

Les mer om Otyrar HER, samt om Kasakhstan HER og HER

Les også: Skiferiestedet Shymbulak har åpnet ski- og snowboard-sesongen (desember 2022) – Verdens høyeste nattski-løype (desember 2021) – Legendariske Medeo gjenåpnes (november 2020)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Emirates Airline)

3000 tonn bærekraftig drivstoff til Emirates på London Heathrow

Oslobuss kjøper Unibuss Tur AS. Kontrakten ble inngått mandag 27. mai ( Foto: Unibuss Tur)

Unibuss Tur solgt til Oslobuss

(illustrasjon: plinko-norway.com)

Spillstrategi for Plinko: Nøkkelråd for å vinne

Det store antallet passasjerer som skal reise til og fra Oslo lufthavn i løpet av sommeren, gjør det nødvendig å utnytte gatene på en mer fleksibel måte enn tidligere (Foto: Avinor/Catchlight)

Buss for gate på Oslo lufthavn

Svak krone betyr dyrere ferie for nordmenn som skal til utlandet i sommer (Fotokilde: Pixabay)

Advarer mot rådyre ferier i år