logo-white

Nordmenn planlegger å bruke 81 milliarder kroner på reiser

Nordmenn planlegger å bruke ca. 81 milliarder kroner på ferier det kommende året, viser en fersk OnePoll-undersøkelse utført for Norwegian Cruise Line. Det er en liten økning sammenlignet med de om lag 80 milliarder kronene vi brukte i 2019. 26% planlegger å booke en all-inclusive ferie, noe hele 44% nordmenn mener er mer budsjettvennlig. Drømmedestinasjon nummer én er Italia, mens andre søreuropeiske reisemål som Spania og Hellas følger etter på nordmenns topp-10 liste.

Båttur blant de greske øyene (Foto: NCL)

Til tross for inflasjon og uro i verden planlegger ikke nordmenn å kutte ned på reiser. En ny undersøkelse utført av analyseinstituttet OnePoll på vegne av cruiseselskapet Norwegian Cruise Line (NCL), viser at nordmenn planlegger å bruke sammenlagt 81 milliarder kroner på reiser i 2023/2024[1]. Dermed vil vi nesten bruke like mye penger på reiser det neste året sammenlignet med 2019, hvor vi til sammen brukte ca. 80 milliarder kroner[2]. Mer spesifikt har nordmenn i gjennomsnitt satt av omtrent 19.000 kroner pr. person til årets reiser.

Flere nordmenn planlegger en All inclusive-ferie – det budsjettvennlige valget

Undersøkelsen viser at flere nordmenn har planer om å gå på en all-inclusive reise. 26% har enten bestilt eller har planer om å booke en all-inclusive ferie i løpet av neste år, hvor samtlige måltider, og drikke er inkludert i prisen. For å unngå uforutsette kostnader på reisen, er omtrent hver fjerde nordmann blitt mer åpne for å booke en all-inclusive ferie det siste året. Ved å velge denne type ferie mener 44% at de ikke har behov for å bekymre seg over budsjettet på selve ferien.

Flere aktiviteter ombord. NCLs nyeste skip Norwegian Viva har blant annet elektrisk gokartbane på taket (Illustrasjon: NCL)

Utover mat og drikke inkluderer all inclusive-ferier også vanligvis en rekke aktiviteter. Reiser man med barn, kan man spare mye penger på inngang til eksempelvis vannparker, minigolf og annet gøy man gjør på ferie.

– Vår undersøkelse viser at selv om nordmenn planlegger å bruke mer penger på ferier det neste året, er det også viktig at budsjettet er nok til å dekke ekstraordinære ferieopplevelser. Reiser man på cruise med NCL får man hele pakken. Gjestene kan nyte et stort utvalg av restauranter, bransjens beste underholdning og et hav av aktiviteter for alle aldre, i tillegg til at man opplever nye spennende reisemål nesten hver dag, mens kofferten kun skal pakkes ut én gang, sier Kevin Bubolz, Managing Director Continental Europe, Middle East & Africa for NCL. 

Cruiseskipet Pride of America besøker fire øyer på Hawaii i løpet av syv dager (Foto: NCL)

Færre, men større reiser

Selv om nordmenn er villige til å bruke mer penger på ferier enn tidligere, viser analysen fra NCL at hver tredje nordmann sparer opp til en større reise istedenfor å ta flere mindre reiser. Hver fjerde nordmann vil reise lenger enn hva de er vant til. Ifølge analysen er det også de eksotiske reisene som Hawaii, Japan og Australia, som er blant nordmenns drømmedestinasjoner. NCL er ikke overrasket over at nettopp Hawaii er populært blant nordmenn.

­– Vi opplever en stigende etterspørsel på de lengre cruisene og våre mest eksotiske “Extraordinary Journeys”. Våre reiser til Hawaii, hvor man besøker fire øyer på en uke, og cruiset sør i Stillehavet nær Australia er noen av de mest populære reisene. Samtidig har vi nettopp lansert det største europeiske cruiseprogrammet noensinne. Jeg blir glad for at undersøkelsen viser at nordmenn også drømmer om de søreuropeiske destinasjonene i Middelhavet, sier Kevin Bubolz.

Flere nordmenn drømmer om å reise til Hawaii, som kommer på fjerdeplass over drømmedestinasjoner. Her ved det kjente Akaka Falls (Foto: NCL)

Nordmenns topp 10 drømmedestinasjoner:

 1. Italia
 2. Spania
 3. Hellas
 4. Hawaii
 5. Norge
 6. Frankrike
 7. Japan
 8. Australia
 9. Thailand
 10. Karribien

Topp tre av nordmenns topp 10-destinasjoner er enkelt å kombinere på NCLs cruise i Middelhavet. Spania, Italia og Hellas kan kombineres på et 11 dagers langt cruise. I år tilbyr NCL gjestene sine det største europeiske cruisereiseprogrammet noensinne med avgang fra 15 hjemmehavner og med ca. 150 havnestopp.

Søreuropeiske destinasjoner er de mest populære blant nordmenn. Her fra Amalfikysten i Italia (Foto: NCL)

NCLs 18 moderne, prisvinnende cruiseskip seiler til mer enn 400 destinasjoner i hele verden og gjør det mulig for nordmenn å besøke flere drømmereisemål på den samme ferien.  

Et cruise med NCL inkluderer i utgangspunktet overnatting, måltider i hoved restaurantene, snacks, Broadway-shows, samt utallige aktiviteter som vannland og treningsstudioer. Skatter og avgifter er alltid inkludert. Ønsker man å skreddersy sitt cruise ytterligere kan man oppgradere til den populære ’Free-at-Sea-pakken’, der flere gourmetopplevelser er inkludert, åpen- bar og Wi-Fi.

Les mer om NCLs cruise og prisvinnende skip HER

Flere nyheter og artikler om NCL – Norwegian Cruise Line finner du HER

Fakta fra Norwegian Cruise Lines reiseundersøkelse

 • Nordmenn planlegger i gjennomsnitt å bruke 18.507,7 NOK pr. person på deres neste reise i 2023/2024. Det tilsvarer til 80 milliarder NOK for alle nordmenn over 18.
  • 39% planlegger å bruke 0-10.000 NOK
  • 39% planlegger å bruke 10.001-30.000 NOK
  • 17% planlegger å bruke 30.001-50.000 NOK
  • 6% planlegger å bruke +50.000 NOK
 • Før pandemien brukte nordmenn gjennomsnittlig 18.210 NOK pr. person på reiser. Det svarer til ca. 79 milliarder NOK for nordmenn over 18 år.
  • 36% brukte 0-10.000 NOK
  • 41% brukte 10.001-30.000 NOK
  • 17% brukte 30.001-50.000 NOK
  • 4% brukte over 50.001 NOK
 • 41% planlegger å bruke mer penger på reiser i 2023/2024 sammenlignet med de siste 5 årene.
  • 11% planlegger å bruke mye mer penger
  • 30% planlegger å bruke litt mer penger
  • 25% Ingen endring
  • 18% planlegger å bruke litt mindre penger
  • 9% planlegger å bruke mye mindre penger
 • 26% har booket eller planlegger å booke en all-inclusive ferie i 2023/2024.
 • 44% er enige i utsagnet “En all-inclusive ferie betyr, at jeg ikke behøver å bekymre meg over budsjettet”.
 • Slik har den ‘grå’ hverdagen endret nordmenns reisevaner i løpet av det siste året:
  • 41% mener det er viktig å føle seg trygg på ferier
  • 31% ønsker å reise oftere for å komme seg bort fra hverdagen.
  • 28% vil mest sannsynlig spare til en større ferie enn å gå på flere mindre ferier.
  • 26% reiser mindre, men søker mer eventyr/bucket list destinasjoner
  • 26% ønsker å reise til mer eksotiske destinasjoner
  • 24% er mer åpne for å booke en all-inclusive ferie for å unngå uforutsette kostnader.
 • Når nordmenn reiser, foretrekker vi følgende:
  • 46% foretrekker godt selskap
  • 43% foretrekker havutsikt (eller å være nær havet)

[1] Undersøkelsen har spurt 2.000 utvalgte respondenter. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 18 508 kroner pr. person på reiser i 2023/2024.

[2] Om spørsmålet om hvor mye penger de brukte på ferier før pandemien, svarte de gjennomsnittlig brukte 18 211 kroner pr. person.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet OnePoll for Norwegian Cruise Line. Der er i alt gjennomført 2000 CAWI-interview med norske menn og kvinner i alderen 18- 65+ år, i perioden 30. mai – 8. juni 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Bydelen Alfama i Lisboa - hovedstaden i Portugal (Fotokilde: Qatar Airways)

Qatar Airways gjenopptar Lisboaruten

Hundespann ankommer båten i isen i Tempelfjorden på Svalbard. "Båten i isen" var i sin tid et nytt og innovativt reiseprodukt på øygruppen (Foto: Basecamp Explorer Spitsbergen)

Arktisk eventyrer fyller 25 år

Norsk F-35 på Evenes flystasjon under Cold Response 2022 (Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret)

Økt militær flyaktivitet ut fra Evenes flystasjon

Från Gimo herrgård i Östhammars kommun (Bildkälla: Countryside Hotels)

Fem svenska hotelltrender 2024

Vårstemning i Paris (foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 22. februar 2024