logo-white

Lekne landskapsarkitekter får viktig pris

Innovative. Involverende. Lekne. Utradisjonelle. De siste 14 årene har de satt tydelige spor både i landskap og byrom. Nå mottar landskapsarkitektene Lala Tøyen selveste Jacob-prisen.

Lala Tøyen ble tildelt Jacob-prisen under en seremoni på DOGA i Oslo (Foto: Morten Brakestad/Propix)

Utdelingen skjedde på DOGA i Oslo torsdag 23. november.

En fagtung Jacob-jury uttaler at Lala Tøyen trekker faget inn i fremtiden, og at de med sin egenart, kreativitet og lekenhet er en inspirasjonskilde for en samlet design- og arkitekturbransje.

– Lala Tøyen viser oss hvordan design og arkitektur kan bidra til positiv samfunnsutvikling. Uansett om det er snakk om en enkel installasjon eller en kompleks områdeplan, skaper de noe som er samlende, bærekraftig og laget for folk, sier juryleder Guri Mo.

Jacob-prisen er den mest høythengende utmerkelsen DOGA gir til designere og arkitekter som flytter grenser og fører fagene videre. I sin vurdering skriver juryen at Lala Tøyen utfordrer etablerte prosesser og gamle vaner, og at de har omskrevet regelboken for hva landskapsarkitektur skal være.

Dette er 62. gang prisen deles ut. Årets pris ble delt ut av statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti i Kommunal- og distriksdepartementet.

Første landskapsvinner

– Dette er utrolig gøy, og det er en milepæl i vår historie. I tillegg er dette faktisk første gang et landskapsarkitektkontor mottar prisen, og det gjør meg ekstra stolt, sier Iwan Thomson, partner og grunnlegger i Lala Tøyen.

Det Oslo-baserte kontoret så dagens lys tilbake i 2009.

Lala Tøyens visjon er å formgi for enkeltmennesket, fremfor å følge en industriell eller økonomisk logikk.

– Min drivkraft er ønsket om at det jeg formgir skal få mennesker til å løfte blikket, stoppe opp, se og tenke over stedet, hverandre eller omgivelsene, sier Thomson.

TØYENTUFO: Tufoen på Ola Narr i Oslo er et av prosjektene Lala Tøyen fikk ros for (Foto: Lala Tøyen)

I front på medvirkning

Lala Tøyen stått i spissen for mer og bedre medvirkning i norske arkitektur- og landskapsarkitekturprosjekter. Jacob-juryen mener prisvinneren har en unik evne til å fatte, tolke og oversette brukernes innspill til fysiske resultater.

– Vi ønsker å inkludere mange stemmer, også de som kanskje ellers ikke blir hørt eller er usynlige i byggeprosjekter, for eksempel barn og unge. Dette med brukermedvirkning er det ikke vi som har funnet opp, der står vi også på andres skuldre, men vi har utviklet ulike metoder for å snakke om arkitektur, sier daglig leder Tone Selmer-Olsen.

Slipper naturen inn i byrommet

Bærekraft, biologisk mangfold og grønn mobilitet ligger i kjernen av alle prosjektene til Lala Tøyen. Iwan Thomson forteller at kontoret bruker mye tid og energi på å spille på naturens kvaliteter, helt ned til den minste detalj.

– Et enkelt tre kan skape verdier for de som bor i blokka som det står utenfor. Treet skaper også verdier for insektene og fuglene som bor i det. Alt henger sammen, sier han.

MOSSEURBANISERING: Lala Tøyen-prosjektet Vann på Verket har bidratt til urbaniseringen og fornyingen av Moss (Foto: Lala Tøyen)

– Ikke alle blir like fornøyde

Ifølge jurykjennelsen har Lala Tøyen en helt spesiell evne til å skape noe iøynefallende og meningsfylt, selv med utfordrende eller begrensede rammer. Thomson forteller at en viktig jobb er å avklare forventninger, både til prosess og resultat, og gjøre det klart at noen tøffe valg må tas underveis.

– Ikke alle kan bli like fornøyde, men gjennom å velge en vei og følge den blir sluttresultatet desto bedre. Og én ting er sikkert: Det er utrolig gøy og ekstremt tilfredsstillende å planlegge og designe for den ukjente. Vi elsker å levere noe som virkelig overrasker, sier Iwan Thomson.

(Pressenytt)

Les mer om Jacob-prisen HER

Her er tre typiske Lala Tøyen-prosjekter:

Buldreveggen på Enerhaugen, Oslo:

Lokalbefolkningen på Enerhaugen opplevde gangveien mellom Smedgata og Sørligata som utrygg, særlig på kveldstid. Lala Tøyen så en mulighet for å omskape området til en destinasjon – et sted folk kommer til selv om de ikke bor der. På oppdrag fra Enerhaugen borettslag har de tegnet en fargerik og variert klatrevegg, sitteplasser og en utsiktsplass langs gangveien. Den brukes flittig av store og små, og sørger for lek, liv og aktivitet i nærområdet både sent og tidlig.

Tufoen på Ola Narr, Oslo:

Den majestetiske løvskogen ved Tøyenbadet ble i liten grad brukt av de lokale barna. FAU på Tøyen skole ønsket et tursted i nærskogen, og i en samskapingsprosess med Lala Tøyen har de fått nettopp dette: En oppsiktsvekkende og inviterende tufo. Den består av nesten tusen kubber satt sammen til et sirkulært gulv, og gir store og små et startpunkt for å nyte og utforske naturen.

Vann på Verket, Moss:

Verket ligger langs Mosseelva, og er et område med lang og stolt industritradisjon. Da de gamle fabrikktomtene skulle transformeres til en ny bydel, videreutviklet Lala Tøyen en plan om å sette vannet i sentrum for urbaniseringen. Gjennom elven løftes natur og biologisk mangfold inn i den nye bydelen. Overvann blir håndtert i åpne, naturbaserte løsninger, mens forurenset vann samles og renses i vegetasjonsgrøfter.

(Skrevet av Pressenytt)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy