logo-white

Jobb fra hvor som helst, reis hvor som helst: Friheten til en digital nomade

Det er liten tvil om at teknologien for lengst har endret måten de fleste selskaper jobber på i dag, men det er få som har tatt det så langt som digitale nomader. Dette er et nytt fenomen som har fått mye oppmerksomhet de siste årene, men hva innebærer det egentlig?

Dagens telekommunikasjon gjør det mulig å jobbe på hjemmekontor – fra nær sagt hvor som helst på kloden. Men det krever gode forberedelser, samt at papirene er i orden (Fotokilde: Pexels.com)

I denne artikkelen skal vi utforske hva det innebærer å være en digital nomade, samt hva du bør tenke på før du tar steget ut i friheten. For selv om det kan virke fristende å bryte lenkene fra kontoret for alltid, er det også noen risikoelementer du bør være oppmerksom på.

Hva er en digital nomade?

Før vi går videre, er det greit å avklare hva en digital nomade egentlig er. Dette er arbeidere som jobber ‘remote’, noe som betyr at de til daglig ikke jobber på en fysisk arbeidsplass. Mange remote arbeidere har aldri satt fot i selskapets lokaler, og jobber heller fra andre steder i verden.

Selv om det vanligste er at disse jobber fra kaféer, biblioteker og andre offentlige plasser, kan det også innebære å jobbe fra mer eksotiske destinasjoner.

Det er nettopp friheten til å jobbe fra hvor man vil som har gjort dette fenomenet så populært. Stadig flere oppdager hvilken frihet digitalt arbeid kan by på, noe som har gjort at mange velger bort det stasjonære livet for nye eventyr. I Norge har dette blant annet åpnet for at mange kan flytte tilbake til landsbyer, eller velge å jobbe fra utlandet for norske selskaper.

Slik kan du bli en digital nomade Nå som vi vet litt mer om hva en digital nomade er – vil det neste spørsmålet naturligvis være hvordan man kan oppnå en slik karriere. Her er det noen viktige punkter man bør tenke gjennom i tillegg til noen tekniske kriterier. Vi skal derfor se på noen trinn du bør gjennomgå før du kaster deg ut i verden som digital nomade.

1. Kvitt deg med unødvendige utgifter

Det første du bør tenke på er hvor mye du trenger for å leve. Mange har påtatt seg unødvendige utgifter i sitt statiske liv, men dette er sjeldent noe som passer seg godt som digital nomade. Du bør derfor ta en grundig gjennomgang av din egen økonomi og se på hvilke utgifter som kan kuttes. Jo mindre du trenger i form av inntekt, desto nærmere en digital tilstedeværelse kan du være.

2. Skaff deg de nødvendige forsikringene

Skal du begi deg ut på reise er det viktig at du er godt forsikret. Mange selskaper tilbyr forsikringer for sine ansatte, men som remote arbeider kan det være du faller utenfor noen av disse. Du bør derfor sette deg godt inn i hvilken beskyttelse du har, samt skaffe deg de nødvendige forsikringer. Dette inkluderer reiseforsikring, men selvstendig næringsdrivende bør også ha uføreforsikring for å sikre seg inntekt dersom man blir syk på reise.

3. Lag en plan

Du har kanskje forstått det, men et liv som digital nomade krever litt mer enn bare å kaste seg ut på nye eventyr. Du bør lage en klar plan for hvordan du skal tjene til livets opphold, hvor du skal bo og ikke minst hvilket utstyr du vil trenge for å oppnå målene dine. Når det gjelder økonomiplanlegging, kan en bufferkonto som dekker et par måneders minsteinntekt være et godt utgangspunkt for å sikre deg stabilitet.

Beskytt deg før du reiser

En viktig del av det å være digital nomade er det faktum at du kan jobbe fra hvor som helst, men det forutsetter at du jobber over internett. Da er det viktig at man har den riktige beskyttelsen før man kobler seg opp. Det er lurt å investere i en god VPN før du begir deg ut på reise.

Hva er en VPN? Dette er en programvare som krypterer dataene fra din enhet til en ekstern server før de går videre til mottakeren.

På denne måten blir det vanskeligere for hackere å fange opp sensitiv informasjon når man er koblet til offentlige nettverk. Dette er helt elementært for digitale nomader, da alt av arbeid, og dermed også utveksling av informasjon, vil foregå på nett, ofte over offentlige tilkoblinger. Invester derfor i en god VPN som en del av dine nødvendige verktøy før du begir deg ut på tur.

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Emmie Bolmstedt/Visit Sweden)

En «swifties» guide til Stockholm

Illustrasjon - Nye Bodø lufthavn - Avinor - 2021

HENT tildelt milliardkontrakt på Nye Bodø lufthavn

(bildekilder: visitnc.com/related.dk)

På stjernejakt i det sørlige USA

(Kilde:/skjermdump: Flightradar24.com)

Avinor: Forsiktig åpning av luftrommet over Sør-Norge

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024