logo-white

Historien om halloween

Mange tror at halloween er en amerikansk tradisjon, men faktisk oppsto den i Irland. Her er fem andre ting du kanskje ikke visste om den (u)hyggelige høytiden.

Celtic festival of Samhain - Halloween - Irland
Samhain under Puca halloween festival 2019. (Foto: Mick O’Neill)
  1. Tradisjonene og ritualene omkring halloween kan dateres mer enn 3000 år tilbake, til den eldgamle festivalen samhain, som markerer begynnelsen på den kalde og mørke vinteren. I denne overgangsperioden mente kelterne at det var et samspill mellom de levendes og de dødes verden, og at ånder kunne reise mellom de to verdenene.
  2. Tradisjonen med å kle seg ut til halloween stammer derfor også fra denne tiden. For å forvirre og skremme spøkelser, feer og demoner kledde kelterne seg i kostymer – så de unngikk å bli trukket inn i de dødes verden.
  3. De utskårne gresskarlyktene har også røtter i Irland. Her var det opprinnelig sukkerbeter og store poteter som ble kuttet ut som «Jack-o-lanterns». Navnet på den nå ikoniske halloween-utsmykningen kommer fra et irsk folkeeventyr Stingy Jack, en mann som lurte djevelen. Som straff for bedraget dømte djevelen Jack til å leve evig og med bare et brennende lyd fra helvetes flammer – plassert i en sukkerbete – som lyskilde. Irske utvandrere tok denne tradisjonen med til Amerika, gresskarets hjemland, og derfor har de utskårne gresskarene nå blitt en fast del av halloween-feiringen.
  4. Tradisjonen «Trick-or-Treat», der barna kler seg ut og går fra dør til dør og ber om godterier, kommer også fra Irland. Opprinnelig var det barn og fattige som gikk fra dør til dør og ba om mat eller penger. De sang sanger eller ba for de døde i bytte mot mat – gjerne «sjelekaker», som var en slags kaker med søte fruktbiter i. Derfor var tradisjonen den gangen kjent som «souling».
  5. Den dag i dag feires halloween fortsatt i stor stil rundt om i Irland med forskjellige festivaler. Blant de største er Púca Festival, som hyller den gamle keltiske festivalen samhain. I år feires festivalen virtuelt, blant annet med direktestrømming av samhain-bålet som tennes 31. oktober. En annen stor festival er den nordirske Derry Hallowe’en, som er Europas største halloweenfest. Her er det hvert år aktiviteter for alle aldre – inkludert grufulle matmarkeder, lysopptog, fantastisk fyrverkeri, forlystelser, guidede byvandringer og ikke minst en enorm parade gjennom byen med sirkusartister, musikk, dans og lysskulpturer. I år er de imidlertid også blitt tvunget til å flytte festlighetene på nett. Festivalen varer fra 28. oktober til 1. november.

Les også: Halloween skal feires i tradisjonens hjemlandHalloween er irsk

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival