logo-white

Feir halloween i tradisjonens hjemland

Halloween er blitt mer og mer populært blant nordmenn de siste årene og er i dag en av våre største høytider. Men få vet at høytiden faktisk stammer fra Irland. Her feires den 3000 år gamle høytiden hvert år med ulike festivaler. Og i år byr kalenderen i tillegg til Europas største halloweenfestival også på Draculas 125-årsjubileum.

Derry Festival - Halloween - Irland - Nord-Irland
Paraden under Derry Halloween Festival (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

De siste årene har halloween, som feires 31. oktober, vokst seg betydelig større i Norge. Faktisk viste en studie fra 2019 at nordmenn brukte til sammen 1,2 milliarder på halloween, som er en firedobling på bare tre år*.

For mange er halloween en amerikansk høytid. Men faktisk stammer den nifse tradisjonen fra Irland: Følger du halloween tilbake til røttene, havner du i det hedenske Irland for mer enn 3000 år siden. Her ble begynnelsen av vinteren tradisjonelt feiret med den eldgamle samhain-festivalen, i dag kjent som halloween.

Les også: Halloween skal feires i tradisjonens hjemland (2019)

Dracula maler Dublin rødt til 125-årsjubileet

Et av årets høydepunkter i den irske halloweenkalenderen er Bram Stoker Festival.

Og i år er feiringen ekstra spesiell: Den 28.-31. oktober males byen rød med vampyrblod (i hvert fall i overført betydning) i anledning 125-årsjubileet for Bram Stokers ikoniske fortelling om Dracula.

Les mer om Bram Stoker Festival HER

The Morbids - The Stokerland - St. Patrick’s Park Dublin - Bram Stoker Festival - Halloween - Irland
The Morbids på The Stokerland, St. Patrick’s Park Dublin som en del av Bram Stoker Festival i den irske hovedstaden. (Foto: Allenkielyphotography.com)

Historien om verdens mest kjente vampyr er inspirert av Dublin og de irske legendene om de levende døde, neamh-mairbh. Festivalprogrammet er fortsatt er under utarbeidelse, men arrangørene lover et større og bedre arrangement enn noen gang – med filmvisninger, teater, musikk, komedie, presentasjoner og skumle vandringer. Det går også rykter om en spesiell vampyrmeny. Festivalprogrammet foregår både innendørs og utendørs og kunngjøres i begynnelsen av oktober.

Hvis du vil varme opp til festivalen – eller rett og slett feire halloween hjemme – kan du glede deg over en spesiell samling podkaster og videoer om Bram Stoker, vampyrer og deres rolle i moderne kultur med Bram Stoker Festival at Home Treats.

Europas største halloweenfestival

Hvis du elsker halloween, bør du også vurdere å ta en nærmere titt på Derry Halloween, som er Europas største halloweenfestival og besøkes av rundt 90 000 mennesker hvert år. Festivalen arrangeres i den nordirske byen Derry, som er den fjerde største byen i hele Irland. På grunn av beliggenheten er byen også et ideelt utgangspunkt for en biltur langs kysten.

Parade - Derry Festival -Halloween - Derry - Nord-Irland
Halloweenparaden i Derry (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

I år byr programmet for Derry Halloween 28.-30 oktober på blant annet opptog, fyrverkeri og utrolig skummel gatekunst – i tillegg til skremmende kveldsturer gjennom skogen og byen.

Les mer om Derry Halloween HER

Nær keltiske tradisjoner

Hvis du vil komme tett på halloweens historie og de gamle keltiske tradisjonene, kan du besøke Púca Festival, som feires øst i Irland 28.-31 oktober. Festivalen er oppkalt etter en hamskiftende ånd fra keltisk folklore. I år er det tredje gang festivalen arrangeres, og programmet byr blant annet på konserter, matmarked, skattejakt, guidede spøkelsesturer og nifse opplesninger.

Les mer om Púca Festival HER

Les også: Mystiske Púca Festival er tilbake til Halloween 2022 (september 2022)

Det er anslått at 200 000 utenlandske besøkende kommer til Irland hvert år for å delta på landets ulike festivaler.

Les mer om Irland og landets festivaler og arrangementer på ireland.com HER

Les mer om halloween i Irland HER 

Flere nyheter og artikler om halloween-festivaler og om Irland finner du HER og HER

*Ifølge analyseinstituttet YouGov brukte nordmenn til sammen 1,2 milliarder på Halloween i 2019, som er en firedobling på bare tre år.

Kilde: Artikkel i Stavanger Aftenblad 29. oktober 2019.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Drømmebryllup på Malta

(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Familieferie i Flandern

(Foto: Skara Sommarland)

40-årsfirande Skara Sommarland öppnar 25 maj

(Foto: Apollo Reiser)

Apollo lanserer reiser til Gambia

(Foto: Davy Byrnes/Dublin City)

Utforsk Dublin i fotsporene til Leopold Bloom under årets Bloomsday Festival