logo-white

Coronaviruset: – Munnbind hjelper ikke!

– Vanlig munnbind gir falsk trygghet og beskytter ikke mot coronasmitte. Det blir som å sette plaster på et beinbrudd. Du trenger maske med filter som hindrer viruset i å pustes inn, sier HMS-ekspert Bård Kulseth i Skydda Norge.

Coronavirus - Blodprøve - sykepleier - Munnbind
Vanlige munnbind beskytter ikke mot Coronaviruset og gir brukeren falsk trygghet, ifølge Skydda Norge (Skydda Norge/Shutterstock)

Bård Kulseth jobber daglig med problematikk rundt luftforurensing og åndedrettsvern for HMS-eksperten Skydda Norge. De siste dagers utbrudd av coronaviruset i Kina, har skapt en enorm etterspørsel etter ulike beskyttelsesprodukter over store deler av verden. Også i Norge.

– I Skydda opplever vi en eksplosiv pågang etter både beskyttelsesdresser og åndedrettsvern. Våre kunder opererer i stor grad innenfor bygg, anlegg og industri. Dette er bransjer der en del medarbeidere reiser mye og kan bli eksponert for smitte, forklarer Kulseth.

– Munnbind er ikke godt nok!

Ifølge kinesiske myndigheter er over 100 personer langt døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Det er også bekreftet flere tusen smittede – og det tallet ernstadig økende.  Verdens helseorganisasjon vil foreløpig ikke erklære noen globak helsekrise, men de har sendt direktiver til helsemyndigheter over hele verden med beskyttelsestiltak.

Bård Kulseth - Skydda
Bård Kulseth (Foto: Skydda)

– Jeg vil ikke si at panikken råder, men det er åpenbart at coronautbruddet tas på høyeste alvor. Vi er faktisk i ferd med å gå tomme for enkelte produkter, og jeg registrer også at apotekene her i landet også tømmes for munnbind. I den forbindelse er det utrolig viktig å påpeke følgende: et vanlig munnbind beskytter ikke mot coronaviruset! Et slikt munnbind er laget for å beskytte omgivelsene mot ting som brukeren selv puster ut – ikke bakterier og virus som pustes inn. Jeg kan ikke få sagt dette klart nok! poengterer Kulseth.

For å få tilstrekkelig beskyttelse mot virus, bakterier og sporer i lufta, er det såkalte ​partikkelmasker (også kalt støvmasker) som gjelder.  Disse maskene inneholder filter som stopper uren luft i å pustes inn, og er det som anbefales for friske mennesker som skal beskytte seg i eksempelvis store folkemengder, på flyplass eller offentlig transport.

99 % sikkert

– Vi opererer med tre standarder på disse maskene: P1, P2 og P3. P3 har det det tetteste filteret og tar bort omlag 99% av partiklene i luften når du puster inn. Det er den standarden vi anbefaler når det gjelder å beskytte seg mot Coronaviruset, sier Per Arne Hauglid hos vernemaskeprodusenten Zekler.​

Ørjan Olsvik, professor i mikrobiologi er enig:

– Slike virus er så små og kommer seg gjennom munnbind, så i realiteten er det lite trygghet i å bruke dem. Det finnes masker som holder tilbake virus. I Kina kalles disse P3, men de er visstnok vanskelig å få tak i, sier Olsvik til NRK.

For de som av ulike grunner frykter nærkontakt med viruset gjennom arbeid på ambulanse, sykehus eller liknende stilles det vesentlig strengere krav.

– Da er det også såkalte ​korttidsdresser og kjemikaliebeskyttelse som må brukes. Dette er klær som er spesiallaget for situasjoner når det er livsviktig å beskytte seg mot ulike væsker og farlige stoffer, forklarer Kulseth i Skydda Norge.

Bård Kulseth har en oppfordring til alle som er bekymret for spredning av smitte:

– Vask hendene ofte og ekstra godt, gjerne med Antibac. Det er alltid den beste forebyggingen vi kan gjøre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Avinor)

Passasjertala for november – framleis motvind i luftfarten

(pressebillede: stena line)

Forventer flere danske og svenske rejser over Kattegat i 2024

Nå skal Hadseløya bli arena for et maratonløp som har ambisjon om å være i internasjonal toppklasse. Rundt øya er det 42 kilometer, standardlengden til en maraton, og med The Arctic Run skal løperne tilbys en unik naturopplevelse rundt øya med havet på den ene siden og fljell og vakker natur på den andre (Foto: Arctic Race of Norway)

Skal løfte Vesterålen ut i verden med The Arctic Run

(Bildkälla: FREEDOMtravel)

Mest populära resmålen 2023 – utifrån läsarstatistik på FREEDOMtravel

(Foto: Georgius Misjura)

Ferie i Estlands vinterhovedstad