logo-white

Coronaviruset: – Munnbind hjelper ikke!

– Vanlig munnbind gir falsk trygghet og beskytter ikke mot coronasmitte. Det blir som å sette plaster på et beinbrudd. Du trenger maske med filter som hindrer viruset i å pustes inn, sier HMS-ekspert Bård Kulseth i Skydda Norge.

Coronavirus - Blodprøve - sykepleier - Munnbind
Vanlige munnbind beskytter ikke mot Coronaviruset og gir brukeren falsk trygghet, ifølge Skydda Norge (Skydda Norge/Shutterstock)

Bård Kulseth jobber daglig med problematikk rundt luftforurensing og åndedrettsvern for HMS-eksperten Skydda Norge. De siste dagers utbrudd av coronaviruset i Kina, har skapt en enorm etterspørsel etter ulike beskyttelsesprodukter over store deler av verden. Også i Norge.

– I Skydda opplever vi en eksplosiv pågang etter både beskyttelsesdresser og åndedrettsvern. Våre kunder opererer i stor grad innenfor bygg, anlegg og industri. Dette er bransjer der en del medarbeidere reiser mye og kan bli eksponert for smitte, forklarer Kulseth.

– Munnbind er ikke godt nok!

Ifølge kinesiske myndigheter er over 100 personer langt døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Det er også bekreftet flere tusen smittede – og det tallet ernstadig økende.  Verdens helseorganisasjon vil foreløpig ikke erklære noen globak helsekrise, men de har sendt direktiver til helsemyndigheter over hele verden med beskyttelsestiltak.

Bård Kulseth - Skydda
Bård Kulseth (Foto: Skydda)

– Jeg vil ikke si at panikken råder, men det er åpenbart at coronautbruddet tas på høyeste alvor. Vi er faktisk i ferd med å gå tomme for enkelte produkter, og jeg registrer også at apotekene her i landet også tømmes for munnbind. I den forbindelse er det utrolig viktig å påpeke følgende: et vanlig munnbind beskytter ikke mot coronaviruset! Et slikt munnbind er laget for å beskytte omgivelsene mot ting som brukeren selv puster ut – ikke bakterier og virus som pustes inn. Jeg kan ikke få sagt dette klart nok! poengterer Kulseth.

For å få tilstrekkelig beskyttelse mot virus, bakterier og sporer i lufta, er det såkalte ​partikkelmasker (også kalt støvmasker) som gjelder.  Disse maskene inneholder filter som stopper uren luft i å pustes inn, og er det som anbefales for friske mennesker som skal beskytte seg i eksempelvis store folkemengder, på flyplass eller offentlig transport.

99 % sikkert

– Vi opererer med tre standarder på disse maskene: P1, P2 og P3. P3 har det det tetteste filteret og tar bort omlag 99% av partiklene i luften når du puster inn. Det er den standarden vi anbefaler når det gjelder å beskytte seg mot Coronaviruset, sier Per Arne Hauglid hos vernemaskeprodusenten Zekler.​

Ørjan Olsvik, professor i mikrobiologi er enig:

– Slike virus er så små og kommer seg gjennom munnbind, så i realiteten er det lite trygghet i å bruke dem. Det finnes masker som holder tilbake virus. I Kina kalles disse P3, men de er visstnok vanskelig å få tak i, sier Olsvik til NRK.

For de som av ulike grunner frykter nærkontakt med viruset gjennom arbeid på ambulanse, sykehus eller liknende stilles det vesentlig strengere krav.

– Da er det også såkalte ​korttidsdresser og kjemikaliebeskyttelse som må brukes. Dette er klær som er spesiallaget for situasjoner når det er livsviktig å beskytte seg mot ulike væsker og farlige stoffer, forklarer Kulseth i Skydda Norge.

Bård Kulseth har en oppfordring til alle som er bekymret for spredning av smitte:

– Vask hendene ofte og ekstra godt, gjerne med Antibac. Det er alltid den beste forebyggingen vi kan gjøre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Catania - Sicilia - Italia - SAS - Sommeren 2023

SAS med over 5000 ukentlige flyavganger sommeren 2023

Norwegian - Boeing 737-800 - Alicante-Elche Airport

Norwegian börjar flyga från Stockholm Skavsta och Växjö Småland

Embraer E195 - SAS Link - 2022

To nye SAS-ruter fra Haugesund lufthavn, Karmøy

Bjorn Tore Larsen - Norse - ruteåpning - Fort Lauderdale - Berlin - Desember 2022

Norse Atlantic Airways takes off from South Florida once again with its inaugural flight from FLL to Berlin

Close up - Boeing 737 -800 - Flyr - 2022

Flyr og LO inngår bedriftsavtale