logo-white

Dette koster strømmen til julelysene

Strømmen er rekorddyr i Sør-Norge denne vinteren. Men hva koster det egentlig å dekorere hus og hage med julelys i år? Fjordkraft har oppdatert anslaget over kostnadene til julelys med vinterens høye strømpris.

Flaggstang - Julelys - Elektrisitet - Strømpriser - Fjordkraft
Mange har lyslenker som får flaggstangen til å se ut som et juletre når det er mørkt. Selv med høye strømpriser trenger ikke dette å koste skjorten. (Foto: Fjordkraft)

Noen velger en lysrigg som får flaggstangen til å se ut som et juletre når det er mørkt. Den koster litt i innkjøp, men strømforbruket for hele desember er på relativt beskjedne 37 kroner med LED-pærer.

Tenk gjenbruk

En lysslynge med 240 dioder av LED bruker 11-12 kroner i strøm, det samme gjør et middels stort plasttre dekket med lysdioder. Også disse eksemplene er ved kontinuerlig bruk en hel måned. I moderate mengder og ved bruk av LED-pærer er det lite penger som går med til strøm til julelysene, viser utregninger Fjordkraft har gjort. Tallene som er lagt til grunn er 2 kroner per kWh, inkludert mva., og det er lagt til 0,5 kroner nettleie, basert på at lysene står på en hel måned.

– Det er høye strømpriser og energisparing er fornuftig, men belysning lyser opp og gleder i en mørk tid. Og siden det oftest er innkjøpet av belysningen eller dekorasjonen som koster en del, er det derfor et godt tips å finne noe som kan gjenbrukes år etter år, sier Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft.

Forskjell på LED og gammeldagse lyspærer

– LED-lys er energieffektivt. Ta for eksempel en klassisk lysestake med lyspærer, som mange har én eller flere av i vinduet. En slik koster deg ca. 38 kroner i strømutgifter hvis den står på gjennom hele desember 2021. Har du derimot en moderne versjon med syv LED-lys slipper du unna med 2-3 kroner per lysestake. Dersom du har store lysrigger kan det være noen kroner å spare på strømregningen ved å velge LED-pærer fremfor tradisjonelle lyspærer, påpeker Tjomsland.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Den nya infraröda bastun på Högberga Gård balanserar på berget, högt ovan vardagen och med ljuvlig utsikt mot Stockholms inlopp (bildkälla: hogberga.se)

Högberga Havs-SPA blir med infraröd bastu

Norwegian Boeing 737-800  på Stavanger lufthavn, Sola  (©otoerres)

Fare for pilotstreik i Norwegian

(Foto: Øystein Løwer / Avinor)

10 prosents auke i Avinors lufthamner

(Fotokilde: Torghatten)

Torghatten vant sin første ferjekontrakt i Sverige

På Feuerstein Nature Family Resort kan hela familjen njuta av natur och lek (Foto: Feuerstein Nature Family Resort)

Italienskt hotell erbjuder lyx och spa för barnfamiljer