logo-white

Usikker på reiseruten i år? Her er rundturene med spenning og kraft

Kronekursen og de høye strømprisene bidrar til at mange nordmenn også i år velger å feriere i Norge. Her er fire unike og kraftfulle rundturforslag med noen av Vestlandets mest spektakulære naturattraksjoner, der du også kan lærer mer om den spennende vannkrafthistorien som bygget landet vårt.

Kraftopplevelser med rik historie i Høyanger (Foto: Vegard Aasen/VERI Media)

Det er ingen hemmelighet at mange vegrer seg for å reise på utenlandsferie i år. Kronekursen og høye priser på mat og strøm har gjort det dyrere for folk flest å feriere utenlands. Norgesferien blir sannsynligvis også i år et godt alternativ, med fjordlandskapet som et av høydepunktene. For å gjøre fjordopplevelsene enda mer spennende og lærerike, har Fjord Norge satt sammen fire rundreiser som kobler vår spennende vannkrafthistorie mot noen av våre store naturattraksjoner – “historien om det grønne gullet”.

Det skjuler seg nemlig en helt unik kultur- og industrihistorie bak noen av Norges vakreste naturattraksjoner. Norsk vannkraft og fornybar energi er en bærebjelke bak dagens industrisamfunn, men det er det ikke alle som kjenner til når de besøker fossefallene, demningene og de gamle kraftstasjonene som i dag går under navnet “Norges katedraler“.

– I tillegg til fantastiske naturopplevelser får man dermed også et innblikk i hva som har formet mange av de lokale bygdene og tettstedene i regionen, og ikke minst hva vannkraftproduksjonen har betydd og fortsatt betyr for mennesker i hele Europa i dag, sier Trond Amland, prosjektleder for Kraftturismeprosjektet i Vestlandsregionen og partner i 2469 Reiselivsutvikling AS.

Det er fylkeskommunene i Rogaland og Vestland, sammen med Riksantikvaren, satt i gang et prosjekt som skal knytte disse båndene sammen med prosjektet “Kraftturisme – Opplevelser i det vestnorske kraftlandskapet”. Her knyttes koblingen mellom naturbaserte og kulturbaserte opplevelser, noe som er med på å gjøre Vestlandet enda mer attraktiv for besøkende.

Prosjektet har som overordnet mål å utvikle opplevelsestilbud og tilrettelegge for ruter i det vestlandske kraftlandskapet, og formidle sammenhenger mellom natur og kultur, samt bedre tilrettelegge for naturresurser og benyttelse av kunnskap i formidling mot et bredere publikum.

Fire kraftfulle rundturer på Vestlandet – historiene som beriker naturopplevelsen

Fjord Norge har engasjert seg i kraftturismeprosjektet, og vi har laget et eget innholdsunivers som viser de spektakulære naturopplevelsene krydret med rik industrihistorie. Her kan du lese mer om hva du kan oppleve i regionene rundt Jøssingfjorden, JærenRyfylkeHardanger og Sognefjord/Sunnfjord. For å gjøre det enklere for alle som besøker regionen har vi også laget fire rundturer, som tar deg med bak fasaden for å lære mer om vannkraftens historie på Vestlandet.

Flere vil lære når de er på ferie

I rundt 15 år har Energihotellet på Nesflaten i Rogaland jobbet med opplevelser i det norske kraftlandskapet – opplevelser innen arkitektur, kulturhistorie og spektakulær natur. Ifølge daglig leder Olav Lindseth har man ikke alltid vært like flinke til å fortelle om krydderet som beriker opplevelsene rundt de norske fjordene.

– Vi har jo de store ikonene og fyrtårnene våre, men vi har nok ikke vært flinke nok til å fortelle om krydderet som gjør at folk blir en ekstra dag. Vi har Nord-Europas største kunstige innsjø, en arkitektur hos oss som er kåret til topp 10 i landet, og det er et mylder av ting du kan gjøre knyttet til temaet vannkraft. Så her har vi mye å gå på, sier han.

Olav Lindseth mener temaet vannkraft er mer relevant i dag enn noen gang tidligere.

– Før strømprisene gikk i været var diskusjonen rundt vannkraft nesten fraværende. Nå har alle forstått hvor viktig det er for dagliglivet, industrien og samfunnet, og vi merker en tydelig interesseøkning for energi og kraft.”

I tillegg til å være et unikt overnattingssted, med mye krafthistorie, design og arkitektur i veggene, er Energihotellet et utgangspunkt for flere av de unike kraftopplevelsene langs kraftrundturen i Ryfylke.

Interesse drevet av strømprisene

Også Kraftmuseet i Tyssedal og Odda merker en solid økning i interessen for vannkrafthistorien på Vestlandet. Direktør og daglig leder Liv Eirill Evensen sier utviklingen i stor grad er drevet av de økte strømprisene og debattene som har oppstått i media rundt kraft.

– All omtale av utenlandskabler, kjøp og salg av kraft og hva som er grunnen til de økte strømprisene er med på å øke interessen. Vi fikk så mange spørsmål etter hvert at vi måtte gå mer i dybden hos oss selv. Også fra utenlandske turister ser vi stor interesse for hvordan ting fungerer i ulike land med fordeling av goder og ressurser, sier hun.

Liv Eirill Evensen mener museene spiller en sentral rolle i å tilrettelegge for sunn diskusjon og meningsdannelse blant både norske og utenlandske gjester.

– Diskusjonene er viktige i et demokrati, og museene spiller en sentral rolle i å komme med informasjon slik at folk kan fatte beslutninger og ta informerte valg. Energihistorien fra starten av industrieventyret i Norge er spesielt spennende nå. Da ble det tatt raske beslutninger av myndighetene, og det ser vi blir reaktualisert i dag, sier hun.

Ny reiseplanlegger og reise-app

Fjord Norge har utviklet en ny reise-app og en reiseplanlegger som kan bli din beste venn på reise i fjord Norge. Last ned appen og begynn å planlegge ferien din i dag!

Relaterte lenker:

Flere relaterte reisetips, artikler og nyheter finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål

(Fotokilde: BWH Hotels)

Velkommen til mathotellet i Steinkjer

(Foto: Eva Darron på Unsplash)

Slik finansierer du reisene dine ved å spille nettpoker