logo-white

Unge krefter tar tak i tradisjonsrikt håndverk i Aurland

Aurlandskoen er i rivende utvikling og gleden er stor når man kan rekruttere to unge skomakere som gløder for håndverkstradisjonen. De er begge utdannet på Plus-Skolen i Fredrikstad, som er den eneste skolen i landet som utdanner skomakere.

Marthe ved stanseriet (foto: Geirfinn Lysne)
Marthe ved stanseriet (foto: Geirfinn Lysne)

Med glød for skomakeryrket og ydmyk for historien har den unge skomakerjenta nylig tatt fatt på store oppgaver ved Aurland skofabrikk. Marthe Moen Olsen (27), fra Oslo angrer ikke en dag for at hun takket ja til en stilling som skomaker i Aurland. Hun utdannet seg til skomaker i Gamlebyen i Fredrikstad fra høsten 2012 til våren 2014:

– Her var det god stemning da jeg kom inn dørene med latter og glade mennesker. Og jeg så med en gang potensialet for å lære meg masse nytt innen skomakerfaget sammen med kollegaer med lang fartstid innen skomakerfaget», sier Marthe Moen Olsen.

– I tillegg er Aurland et fantastisk fint sted med storslått natur med fjord og fjell. Skomakerlæreren min var litt bekymret for om jeg kom til å trives på bygda, men det gjør jeg absolutt. Jeg kunne aldri tenke meg å flytte tilbake til Oslo, så det er nok fare for at jeg blir her i Aurland en god stund», smiler hun.

I dag er Aurland Skofabrikk den eneste skofabrikken som produserer den kjente og karakteristiske Aurlandskoen. Her har de de en lang historie, da den tradisjonsrike Aurlandskoen har vært produsert siden 1930-tallet og i sin tid var det 19 skofabrikker med hele 100 sysselsatte innen skomaker yrket i Aurland.

Vi også så heldig som har fått rekruttert to unge skomakere med fagkunnskap. Nå når all produksjon stort sett blir sent til Kina, er det fantastisk at det fortsatt utdannes en ny generasjon som kan ivareta den norske håndverkstradisjonen», understreker daglig leder Geirfinn Lysne, som er godt fornøyd med kunnskapsnivået i sin produksjonsstab. At de unge i tillegg syns det er eksotisk å bo i Aurland er en bonus.

Les mer om Aurlandskoen HER

Jone Peter Wessel (Foto: Geirfinn Lysne)
Jone Peter Wessel (Foto: Geirfinn Lysne)

Jone Peter Wessel gikk på skomaker-linja på Plus-Skolen i Gamlebyen i Fredrikstad fra høsten 2011 til våren 2013.

– Jeg hadde min første erfaring med skomaker-faget i 2007. Da jobbet jeg på Rema1000, og skomakeren over gangen kom og spurte om jeg ville jobbe hos han. Jeg takket spontant ja. Han er en veldig dyktig og kunnskapsrik mann som har vært skomaker i 18 år. Så der fikk jeg et godt innblikk i yrket. Men det var først etter at jeg hadde bodd i Sauda i to år, hvor jeg jobbet med bosetting av flyktninger og som landpostbud i Sauda og Sand Kommune, jeg fikk idéen om at jeg ville lage sko.

– Jeg hadde i en periode drevet og reparert og modifisert mine egne sko til longboard-kjøring. Jeg lagde bl.a. såler av gamle bildekk. Jeg undersøkte litt og fant ut at det fantes en skomaker-skole i Gamlebyen i Fredrikstad, og bestemte meg for å begynne der. Etter to år på skolen i Fredrikstad hadde jeg knyttet mange kontakter i byen og jobbet en del for Måneproduksjoner som er totalleverandør av utstyr og kompetanse til kultur og events. Jeg hadde også eget skomakerverksted på Månen.
Jeg stortrives her med superhyggelige og dyktige arbeidskollegaer, så arbeidsmiljø er på topp. Jeg setter pris på at det er et internasjonalt miljø med folk både fra Norge, Thailand og Romania. Også er jeg ydmyk og veldig engasjert i å være med å videreutvikle, kvalitetssikre både skoene og andre produkter fabrikken produserer – som vesker og belter. Jeg har også nylig tatt på meg ansvaret som team-leader i produksjonen og håper å kunne få stor innvirkning på hvordan våre produkter utvikler seg videre på en god måte – alt ligger i detaljene. Så nå bor jeg i vakre Aurland ved magiske Sognefjorden, digger det.»

Les mer om Aurland, Flåm og Sognefjorden HER

Fakta:

Plus-Skolen i Fredrikstad, som er den eneste skolen i landet som utdanner skomakere. Organisasjonen Plus ble etablert i Gamlebyen Fredrikstad i 1958. Ideen var å forene brukskunstnere, kunsthåndverker og industriforetak i et tettere samarbeid. I 1985 etablerer Organisasjonen Plus en privat videregående skole for opplæring i håndverksfag, og i snart 25 år har Plus-Skolen utdannet gullsmeder, skomakere og kunsthåndverker/ kunstnere.

Fakta:

Aurland Skofabrikk produserer og selger vi den tradisjonsrike Aurlandskoen som har vært produsert siden 1930-tallet. I sin tid var det 19 ulike skofabrikker i drift i Aurland og hele 100 personer var sysselsatt innen skomaker-yrket. Aurland skofabrikk er også et Èconomusèe, der kan man møte skomakeren og se kulturhåndverket utføres i en av de siste skofabrikkene i Norge.

Aurlandskoen har i dag 6 helårsansatte og produserer årlig 6000 skopar, samt vesker og tilbehør.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål

(Fotokilde: BWH Hotels)

Velkommen til mathotellet i Steinkjer

(Foto: Eva Darron på Unsplash)

Slik finansierer du reisene dine ved å spille nettpoker