logo-white

Trosser krisen – reiser sørover

Etter flere år med pandemi må det mer enn svak kronekurs og en gryende økonomisk krise til for å stagge reiselysten til Ola og Kari Nordmann. Samtidig har pilene snudd for en kjent norsk reiseaktør.

Nesten halvparten av norske sydenreiser går til Spania denne sommeren (Illustrasjon.: Hans Christan Birkeland)

– Da omikron rammet reisebransjen for halvannet år siden, lå vi allerede med brukket rygg. Nå er vi friskmeldte, utbryter Hans Christian Birkeland i restplass.no.

Sammen med sin partner Rune Sandbakken har han nettopp ferdigstilt årsregnskapet for Reisegiganten AS, som eier restplass.no. Driftsresultatet på 12 millioner før avskrivninger, er det høyeste selskapet har sett siden 2013. Gjelden er slettet.

– Lån vi fikk gjennom offentlige støtteordninger samt fra aksjonærer gjorde at vi overlevde pandemien – så vidt. Vi brukte tiden til å avvikle reisebyråvirksomheten og rendyrke fokuset på reisesøk. Nå tør jeg si at vi har den beste søkemotoren i norsk reiseliv, sier Birkeland.

Rune Sandbakken (til v) og Hans Christian Birkeland har styrt restplass.no gjennom en tung tid (Foto: restplass.no)

Snur ryggen til pandemien

I fjor formidlet reiseformidleren feriereiser for drøyt en halv milliard kroner. Reiseåret 2023 har startet sterkt for restplass.no.

– Vi ser ingen tegn til at renteøkninger, svak krone eller usikre økonomiske prognoser bremser folks reiselyst. Jeg tror mange er villige til å kutte både her og der i forbruket, men ikke prioritere bort ferieturen. Vi ser tydelig at flere nå forsøker spare penger på reisene, og søker prissammenligning. Etter flere år med reiserestriksjoner og virusfrykt er sommerferien det siste som ofres, sier han.

Her i Syden får du mest for krona

Samtidig ser Birkeland klare tegn på at nordmenn tar grep for å få mest mulig ut av hver feriekrone. Tyrkiske lira er fortsatt den valutaen som jobber til fordel for den norske krona, og mat, drikke og restaurant er fremdeles vesentlig billigere enn i de fleste eurolandene. Bestillingene av turer til Tyrkia har doblet seg de siste ukene og øker mest blant alle sommerdestinasjoner, mens Bulgaria har økt med 50 prosent.

De siste ukene har sommerferiebestillingene til Tyrkia økt med om lag 100 prosent (foto: restplass.no)

– Dette er land der den norske kronen fremdeles står forholdsvis sterkt, så det er ikke så rart at flere ser den veien nå. Pakketurer er spesielt populære nå, fordi de gir mer forutsigbare utgifter og bedre sikkerhetsgarantier dersom det skjer noe, forteller han.

Spania er fortsatt reisemål nummer én for nordmenn denne sommeren, etterfulgt av Hellas, Italia og Tyrkia, ifølge statistikk fra restplass.no.

Flere relaterte artikler, nyheter og reisetips finner du HER

(Skrevet av Henning Poulsen, Pressenytt)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Klar for første seilas til København, via Amsterdam (Fotokilde: MSC Cruises)

MSC Cruises og Chantiers de l’Atlantique: Det mest energieffektive cruiseskipedesignet noensinne

Norsk Tindesenter brukes mye av lokalbefolkningen. Når blir senteret også besøkssenter for Reinheimen nasjonalpark (Foto: Matti Bernitz)

Reinheimens nye besøkssenter til Åndalsnes

MS Trollfjord har vært et kjent syn langs kysten i mange år. Nå har skipet startet den nye ruta Svalbardekspressen mellom Bergen og Longyearbyen på Svalbard (Foto: Hurtigruten Norge)

Hurtigruten Norge har ansatt 200 nye sjøfolk til Svalbardekspressen

(Photo: Magnus Wathne)

Welcome to Haa-Land – the home turf of Erling Braut Haaland

(kilde: widerøes flyveselskap)

Widerøe: Taktskiftet fra april og mai fortsetter inn i juni