Karibia har en rik historie fylt med koloniseringer og sjørøverlegender – kriger om gull og mineraler. Men kjenner du historien bak St Martin?
Karibiske St. Martin har en historie som går lenger og dypere enn da de ulike europeiske maktene begynte å kolonisere øya. Det opprinnelige arawakfolket som bebodde øya, kalte den “Soualiga”, som kan oversettes til “saltland”.
På 1500-tallet, en tid fylt av pirater og sjøfarere, var det flere nasjoner som fikk øynene opp for landets saltreserver. Nederlenderne var den første kolonimakten som oppdaget saltdammen i Great Bay, og da de første nederlandske familiene slo seg ned her, skjøt St Martins saltøkonomi fart.
På den franske delen av øya ble det dyrket salt i Grand Case, Chevrise og Quarter d’Orléans, og saltet ble eksportert til Frankrike, Canada, USA og Karibia.
Det var en ettertraktet råvare som ble brukt til å konservere torsk og kjøtt, og innhøstingen var hardt arbeid som involverte slaver, frie borgere, barn og eldre. Det ble produsert salt på St. Martin helt frem til 1960-tallet.
I dag er deler av Great Bay Pond fylt igjen og bebygd i takt med at Phillipsburg har vokst, noe gatenavn som Pondfill road og Salt-Pickers Monument vitner om.
Mindre saltdammer finnes fortsatt i Grand Case, for eksempel i nærheten av flyplassen i L’Esperance. Den originale saltpressen som ble brukt i produksjonen er fortsatt utstilt i Grand Case, og rett overfor ligger en utsøkt fransk restaurant, Le Pressoir, som bærer navnet inspirert av den.
Turistnettsidene til Saint Martin finner du HER og HER
Flere nyheter, artikler og reisetips om Sint Maarten/Saint-Martin finner du HER