logo-white

Nordmenn bør sjekke lokalt helsevesen før utenlandsreisen

Stadig svakere kronekurs gjør at flere nordmenn velger reisemål utenfor eurosonen. Skadeforebygger advarer mot å ha for høye forventninger til helsevesenet. – Noen får en ubehagelig overraskelse når de blir syke.

Nordiske reisende forventer at standarden på helsevesenet i utlandet er like god som hjemme, men slik er det ofte ikke (Foto: Fremtind)

Kari og Ola Nordmann vil på utenlandsferie – stigende rente og lav kjøpekraft til tross. Turoperatørene melder om stor pågang på utenlandsreiser kommende sommer. I tillegg til å velge klassiske feriemål som Spania og Hellas, søker nå stadig flere nordmenn mot land utenfor eurosonen, som Tyrkia, Bulgaria og Polen. Da kan det være greit å forberede seg på at standarden i det lokale helsevesenet ikke alltid er slik vi er vant til i Norge.

– Når vi blir syke på ferie forventer vi gjerne at fasilitetene på sykehusene er like gode som her hjemme. Slik er det dessverre ikke. I enkelte land kan du oppleve at medisinsk utstyr ikke finnes, eller at sykehusene er fulle. Det kan også være språkbarrierer som gjør det vanskelig å kommunisere med helsepersonellet, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Må sørge for eget dopapir

– Mange steder er det faktisk vanlig at pasienten selv må sørge for mat og drikke, dopapir og skifte av sengetøy under innleggelsen. Dette er noe nordiske reisende tar for gitt er inkludert i en innleggelse, opplyser Hofstad-Nielsen.

Skadeforebyggeren anbefaler at vi forbereder oss godt før avreise.

– Sett deg godt inn i helsevesenet i landet du skal til. Merk også at det er stor forskjell på medisinsk ekspertise i bygd og by. Det er enklere å få god behandling i de større byene, så vurder gjerne dette før du velger et reisemål langt utenfor allfarvei, råder Hofstad-Nielsen.

Husk reiseforsikringen

Det er ikke bare strøm og mat som er dyrere nå. Også behandling for sykdom i utlandet koster mer. Derfor er det viktig å ha en god reiseforsikring før du reiser hjemmefra – og særlig når reisen går til et land utenfor EU. Der gjelder nemlig ikke det Europeiske helsetrygdkortet.

– Selv om det kan være fristende å spare penger på reiseutgiftene, bør du aldri reise uten reiseforsikring. Blir du syk eller skadet, kan det få store økonomiske konsekvenser, sier skadeforebyggeren.

Skulle du være så uheldig å bli syk på reisen, bør du ikke oppsøke legebehandling på egen hånd.

– Da er det viktig at du tar kontakt med forsikringsselskapet ditt. Vi vet nemlig hvor du får god og riktig behandling, avslutter Hofstad-Nielsen.

Også behandling for sykdom i utlandet koster mer nå. Derfor er det viktig å ha en god reiseforsikring før du reiser hjemmefra. (Foto: Richard Catabay/Unsplash)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen

Røst lufthavn (Foto: Øystein Løwer/Avinor)

Daniel Østensen ny lufthavnsjef for Røst og Værøy