logo-white

Forsikring på leiebil i utlandet

Når du skal leie bil i utlandet får du som regel tilbud om opptil flere typer forsikring i tillegg. Det er fristende å si ja til disse tilbudene, for å være på den sikre siden. Likevel kan det lønne seg å vurdere dem litt nærmere først. Her kommer en gjennomgang av hva du bør ha av forsikringer ved leie av leiebil i utlandet.

Luksusbiler - Puerto Banus - Costa del Sol - Spania
Skal du leie bil i utlandet er det viktig du får leieavtalen på et språk du forstår. En av fordelene med å bestille leiebilen før avreise er at du uforstyrret kan lese igjennom betingelsene (ill. foto: ©otoerres)

Ansvar

Det er ulike vilkår i ulike land. Derfor kan det være utfordrende å vite hvilke forsikringer du trenger. Når et selskap oppgir en leiepris er det ofte uten forsikring. Da kan man føle seg litt lurt når sluttprisen, med forsikringer, blir en helt annen.

Gjensidige påpeker at det er opp til den enkelte å vurdere hvor godt man vil være forsikret for å kunne slappe av og nyte turen med leiebilen. Imidlertid understreker de at man bør sørge for at leiebil-forsikringen dekker det samme som en forsikring av en nyere bil hjemme.

Minstekravet er ansvarsforsikring. På engelsk heter det «Third Party Liability». Det er som regel inkludert i leieprisen hos de større selskapene. Det er imidlertid viktig å sjekke, for det finnes en del mindre aktører som ikke inkluderer det i leieprisen. 

Siden det er ulike regler i forskjellige land må man også sjekke om denne ansvarsforsikringen dekker både sjåfør og passasjer. Gjør den ikke det bør man ha en tilleggsforsikring for det.

Kasko og egenandel

Når det gjelder kaskoforsikring, så fungerer det i stor grad på samme måte som i Norge. Dersom man er skyldig i en kollisjon, og skader bilen, kan det bli svært kostbart uten kaskoforsikring. 

De fleste selskapene tilbyr i tillegg en forsikring for egenandelen på kaskoforsikringen. Den kan det hende du trygt kan droppe.

I mange tilfeller vil nemlig reiseforsikringen din dekke egenandelen på kaskoen ved en eventuell kollisjon. Derfor er det fornuftig å først gå nøye gjennom reiseforsikringen din før du begynner å diskutere forsikringer med leiebilselskapet.

If Europeiske opplyser at Super Helårs reiseforsikring dekker egenandelen på kaskoforsikringen ved kollisjon. Den dekker imidlertid ikke for eksempel konsekvenser av feilfylling, bompasseringer eller hvis du går tom for drivstoff.

Ulykkesforsikring

Gjensidige anbefaler at man har en solid ulykkesforsikring i bunn, også når man er på reise. Da er man dekket i tilfeller av alvorlige ulykker og invaliditet.

Mange land har begrensninger for erstatningssummer ved skader man får i trafikken. Imidlertid har ikke land som Frankrike, Storbritannia og Be-Ne-Lux-landene et øvre tak på dette.

USA er det ulike regler for ulike stater. Det betyr at det er enda viktigere å sjekke på forhånd hva som gjelder i akkurat de statene man skal besøke.

Forstå avtalen

Det er viktig at du får leieavtalen på et språk du forstår. De fleste selskaper har informasjon i alle fall på engelsk, og ofte på flere språk.

Dersom det oppstår problemer i etterkant kan det også være en fordel dersom du har benyttet et selskap som har servicekontor i Norge. 

Det er dessuten en fordel å finne leiebil før du reiser fra Norge. Dersom du før du drar benytter en søkemotor for å finne leiebil, eller går direkte til nettsidene for bilutleiefirmaene, så kan du i ro og mak lese gjennom betingelsene.

Det er lett å bli stresset når man står ved disken og skal få bilen utlevert. Da er det også lett å si «ja» til en dyrere avtale enn det som strengt tatt er nødvendig.

Flere relaterte nyheter finner du HER, HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Solsenger og paraplyer - Paleochora - Chania - Kreta - Hellas - Apollo

Hellas er sommerens store ferievinner!

(Foto: John McArthur / Unsplash)

Amadeus styrker sin posisjon innen flydistribusjon

Arctic Race of Norway byr på naturopplevelser få andre kan matche. Og kanskje er det det som skal til for at Chris Froome og Mark Cavendish tar turen til Nord-Norge (Foto: Rune Dahl/Arctic Race of Norway)

Ni Tour de France-lag til Arctic Race of Norway

Fra jernbanestasjonen i Sóller går den rundt fem kilometer lange trikkelinjen til Port de Sóller (Fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Reis langs Mallorcas gamle jernbane

(Foto: WFB - Melanka Helms Jacobs)

Cykelbyen Bremen med førsteklasses event i efteråret