logo-white

Forbruksgjelden økte med 9,5 milliarder

Til tross for en reduksjon på 1,0 mrd. i desember økte forbruksgjelden med 9,5 milliarder (mrd.) NOK i fjor. I 2023 økte nedbetalingslån med 6,7 mrd. og kredittkortgjelden med 2,8 mrd.

– Nedbetalingslån har økt jevnt utover i 2023 og er den viktigste forklaringen til veksten i forbrukgjelden i 2023, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon (Foto: Shutterstock)

Forbruksgjelden siste måned

Den 1. januar 2024 var den totale forbruksgjelden i Norge på 160,4 mrd. NOK som er en reduksjon på 1,0 mrd. (0,6%) sist måned. I samme periode falt bruk av kredittkort med 1,3 mrd. (1,8%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) ble redusert med 1,4 mrd. (4,7%) og utgjør 28,5 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret og utgjør 42,2 mrd. Nedbetalingslån økte med 0,4 mrd. (0,5%) til 88,7 mrd.

– Det er positivt å se at julehandelen ikke medførte en ytterligere økning i forbrukgjelden, og at den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret siden forrige måned. Høyerer priser og rentekostnader har nok bidratt til en noe mer forsiktig bruk av kredittkort, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden økte med 0,4 mrd. (0,3%) til 130,9 mrd. pga. økningen i forbrukslån.

Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og falt med 10% fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 9,5 mrd. (6,3%). Nedbetalingslån har økt med 6,7 mrd. (8,2%) og kredittkortgjeld har økt med 2,8 mrd. (4,1%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden er redusert med 2,5 mrd. (-5,6%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 5,2 mrd. (22,3%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 4,2 mrd. (3,3%) siste tolv måneder. 

– Nedbetalingslån er den viktigste årsaken til den markante veksten i forbruksgjelden i 2023. Til tross for økningen i kredittkortgjelden er det positivt å se at den rentbærende kredittkortgjelden har blitt redusert, siden denne har høyest rente, sier Karstensen. 

Flere relaterte nyheter finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Emirates Boeing 777-300ER på Oslo lufthavn Gardermoen (foto: ©otoerres)

Historisk ørkenstorm påvirker flytrafikken i Dubai

(Foto: TUI)

Salget av fleksible reiser til sol og bad går i taket

Kostnadsexplosion för skadereparationer i Norge

Golf - Mallorca - Balearene - Spania

Spill golf hele året på Mallorca

Frilager er en utstyrssentral som har alt til turen. Du som privatperson, skole, lag eller organisasjon kan leie kano, telt, fiskeutstyr, turutstyr, kajakk, skiutstyr, skøyter og mye mer (Foto: Marius Dalseg)

Enklere å låne utstyr til friluftsliv