logo-white

Flere bruker VPN for å omgå forbudet mot TikTok

Kontroversen omkring TikTok har skapt ringvirkninger i markedet for VPN. Såkalte virtuelle private nettverk lar brukerne omgå IP restriksjoner ved å utgi seg for å surfe fra et annet geografisk område enn der de befinner seg. I takt med at stadig flere land vurderer forbud mot den populære appen TikTok, har interessen for VPN applikasjoner økt markant.

Mobiltelefon - TikTok - Data - VPN- USA
Bruken VPN-tjenester har økt betydelig etter at land som USA og India nedla forbud mot TikTok. (Foto: Tanaonte – 123RF.com)
USA og India har lagt ned forbud

USA er blant de landene som har gått hardest ut mot den kinesiske appen, etterfulgt av India. Sistnevnte innførte nylig et forbud mot bruken av TikTok i alle Indiske delstater.

Føderale myndigheter i USA har gitt TikTok en frist til 15 september for å finne potensielle kjøpere. Tech giganter som Microsoft, Twitter og Oracle er blant de som har uttrykt interesse for å kjøpe den amerikanske delen av virksomheten. I 2019 hadde appen blitt lastet ned over 46 millioner ganger i USA, alene.

Lykkes ikke forhandlingene vil landet nedlegge et forbud mot bruk av appen. Akkurat hvordan et slik forbud vil håndheves gjenstår å se. Det vil sannsynligvis innebære at TikTok bannlyses fra nettbutikkene til Apple og Google (Android), som igjen gjør at brukere verken kan laste ned programvaren eller motta oppdateringer på sine mobiltelefoner.

Japan og Australia vurderer i tillegg å nedlegge et forbud, basert på bekymringer rundt delingen av sensitiv informasjon om brukerne. Landene har enda ikke kommet med en offisiell avgjørelse.

Derfor velger flere å bruke VPN

For å omgå restriksjonene velger mange brukere å benytte seg av VPN programmer. De skaper en virtuell tunnell som kobles opp mot en server i et annet land. På en slik måte kan de omgå restriksjoner i hjemlandet.

Et eksempel er restriksjoner for nedlasting og oppdatering av apper via App-store og Android store. Ved å bruke VPN kan brukeren foreta nødvendige nedlastinger, som igjen omgår nasjonale forbud.

Økt pågang

Ifølge amerikanske TechCrunch har blant annet ExpressVPN opplevd en økning 10% i det amerikanske markedet, etter at landet nedla forbud mot bruken av TikTok.

En lignende utvikling har funnet sted i Japan og Australia, der etterspørselen økte med henholdsvis 19% og 41% i den påfølgende uken. India fulgte også den samme trenden, med en økning på 22%.

Interessen for VPN økte også markant i HongKong etter at TikTok trakk seg ut. Der økte etterspørselen med 10% den etterfølgende uken. 

Kan fortsatt blokkeres

Flere land jobber aktivt med å stoppe bruken av VPN, via det som ofte er en katt og mus lek. De beste VPN tjenestene tilbyr vanligvis mange forskjellige servere innad i de samme landene, som betyr at brukerne kan bytte nasjonale IP adresser etter eget ønske.

Myndigheter som kjemper mot VPN-bruk jobber prøver aktivt for å spore hvilke IP adresser det er snakk om, før de blokkeres. Når en IP adresse er svartelistet vil tjenesten lage en ny server i det samme landet, og prosessen gjentas på nytt.

I noen land er det heller ikke mulig å laste ned den programvaren som trengs for å benytte applikasjonene. Det inkluderer en brannmur som sperrer brukerne ute fra å besøke tjenestenes hjemmesider.

Benyttes også i Norge

VPN benyttes også i Norge, enda det totale omfanget er ukjent. Norsk bruk retter seg i større grad mot streaming av innhold på nett, slik som PopCorn Time. Sistnevnte ble blokkert av norske ISP selskap tilbake i 2017.

Norske bedrifter benytter også virtuelle private nettverk på dedikerte nettverk, med mål om økt beskyttelse av sensitiv informasjon.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Havila Polaris (Foto: Martin Giskegjerde/Oclin - Havila Kystruten)

Erna Solberg blir gudmor når Havila Pollux døpes i Bergen

DAT - ATR 42 - Florø - Lufthavn - Sunnfjord - Vestland fylke

FOT-rutene: Vil utrede hvordan flyrutetilbudet kan bli best mulig

(Foto: Kanchanara på Unsplash)

Kryptovaluta belønninger: En ny æra for casinolojalitet

Dronebilde tatt over  Oslo lufthavn (Foto: UAS Norway, Anders Martinsen)

Nye konserndirektører i Avinor

Opel Astra Sports Tourer er en rimelig familiebil som gjorde det godt i NAFs familibiltest (foto: NAF)

Seks av 10 barnefamilier vil ha elbil