logo-white

Erfurt på UNESCOs verdensarvliste – Tysklands 52. plassering på listen

Den jødiske middelalderarven i Erfurt, Thüringen ble i fjor funnet verdig en plass på UNESCOs verdensarvliste – som Tysklands 52. bidrag til den prestisjefylte listen. Det vedtok medlemmene av verdensarvkomiteen på årsmøtet i Riyadh, Saudi-Arabia 17. september 2023.

Den gamle synagogen i Erfurt (Foto: Stadtverwaltung Erfurt / VItalik Gürtler/ Erfurt Tourismus und Marketing)

For å kunne klassifiseres som UNESCOs verdensarv må stedet være et unikt bidrag som kan forklare eller representere en del av menneskenes historie. Det er derfor ingen liten bragd å plasseres på listen. Den jødiske middelalderarven i Erfurt omfatter tre bygg som til sammen viser infrastrukturen til et jødisk fellesskap i middelalderens Europa. De tre byggene er Alte Synagoge fra 1200-tallet, en mikvé, et jødisk badehus, og «Steinernes Haus», et steinhus også fra rundt 1200-tallet som er spesielt godt bevart.  

– Vi er svært glade for at den jødiske kulturarven i Erfurt er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. Vi har i mange år formidlet kunnskap om disse skattene og oppfordret journalister og andre gjester til å besøke området, sier Dr. Carmen Hildebrandt, administrerende direktør i Erfurt sitt turistkontor, Erfurt Tourismus und Marketing GmbH.

Les mer på UNESCOs nettsider HER

Turistkontoret har lenge jobbet med UNESCO-søknaden, blant annet ved å presentere den jødiske middelalderarven på både internasjonale og nasjonale messer.  

Tittelen som verdensarv kan være betydningsfull for turismen til Erfurt.

– Særlig internasjonale gjester og reisearrangører ønsker å besøke UNESCOs verdensarvsteder og legge dem til som høydepunkter på sine reiser i Tyskland, sier Dr. Carmen Hildebrandt.

Turistkontoret i Erfurt melder om at de i 2023 har merket en økning i besøkstall sammenlignet med i 2022, særlig for utenlandske overnattinger. Kontoret regner med at denne økningen skyldes både UNSECO-oppføringen og som en etterfølge av lave besøkstall under corona-pandemien.  

Delstaten Thüringen, hvor Erfurt er hovedstad, har fem steder på verdensarvlisten. Det gjør Thüringen til en av de tyske delstatene med flest UNESCO-plasseringer. De andre plasseringene er borgen Wartburg i Eisenach, som er selve symbolet på reformasjonen, den både klassiske arkitekturen og Bauhausbygningene i Weimar, og naturskjønne Hainich Nasjonalpark. De forskjellige verdensarvplasseringene viser mangfoldigheten i Tysklands natur- og kulturarv.  

I dette huset inne på Wartburg-festningen satt Martin Luther mens han oversatte det nye testamentet til tysk (foto: ©otoerres)

– UNESCO-titlene beskytter ikke bare menneskets historie, men er også en inspirasjon for turisme ved å fremme synligheten til den levende kulturarven og sørge for at den kan nytes av neste generasjoner. Erfurts opptagelse understreker betydningen av jødisk historie i Thüringen og utvider forståelsen av vår rike kulturarv, sier Christoph Gösel, administrerende direktør for Thüringer Tourismus GmbhH

Les også: Erfurt på vei til UNESCOs verdensarv-liste (oktober 2016)

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER og HER

Opplev det historiske Thüringen HER – Les mer om Erfurt HER og HER

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

1,9 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer (Fotokilde. Fremtind)

Dyrtid: Forsikringen dekker ikke kalde reiseføtter

(AI-generert illustrasjon)

Hvordan luftfotografering revolusjonerer kunst og design

(kilde: travelmarket.dk)

Prisfald på flybilletter til oversøiske rejsemål

(Fotokilde: BWH Hotels)

Velkommen til mathotellet i Steinkjer

(Foto: Eva Darron på Unsplash)

Slik finansierer du reisene dine ved å spille nettpoker