logo-white

Australiareiser hilser klatreforbud på verdenskjent landemerke velkommen

Denne helgen innførte australske myndigheter klatreforbud på Uluru – også kjent som Ayers Rock. Landets urbefolkning har lenge kjempet for et klatreforbud på den 600 millioner år gamle monolitten, og Norges største arrangør av reiser “down under” hilser forbudet velkommen.

Uluru - Ayers Rock - Australia - Australiareiser
Australiareiser hilser klatreforbud på den verdenskjente monolitten velkommen. (bildekilde: australiareiser.no)

– Vårt klare råd til alle kunder har alltid vært å ikke klatre opp på Uluru, sier Endre Kaurin, salgsdirektør i Australiareiser

Reisebyrået som er landets eneste som har spesialisert seg på reiser til Australia og New Zealand, har heller aldri solgt utflukter som innebærer å klatre opp på den verdensberømte monolitten.

– Det er så utrolig mye spennende å gjøre i området rundt Uluru og Kata Tjuta, uten å klatre opp på Uluru. Vi selger alt fra guidede dagsturer til outback-camping i området”. 

Klatreboom

De siste ukene har det vært en massiv pågang fra turister som vil benytte anledningen til å klatre til topps mens det ennå var tillatt, og antall klatrere har eksplodert fra drøyt 100 til rundt 1000 om dagen.

– At urbefolkningens vilje har vært trosset så lenge er en kalkulert fornærmelse mot dem, har den australske historikeren Dr Tim Dymond tidligere uttalt til den engelske avisen The Telegraph.

Australske turistmyndigheter har i lang tid oppfordret besøkende til å respektere aboriginernes ønske, men mange har likevel falt for fristelsen til å bestige de 348 høydemeterne.

Økt interesse for urbefolkningen

Kaurin tror heller ikke klatreforbudet vil legge noen demper på etterspørselen etter turer inn i det australierne gjerne kaller «the red center».

– Snarere tvert imot. Alle som har beundret Uluru på avstand, det rødglødende fargespillet når solen står opp og går ned, kan skrive under på at opplevelsen er helt unik. At klippen nå blir utilgjengelig for mennesker kommer bare til å øke mystikken, sier Kaurin.

Australske turistmyndigheter og turoperatører har med tiden blitt bevisste på å vise frem aboriginer-kulturen som en stolt del av landets historie og kulturelle arv. De siste par årene har også Australiareiser merket at kundene har fått øynene opp for destinasjoner og utflukter som inkluderer aboriginerne.

Flere saker om Australia finner du HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Fotokilde: AVIAREPS)

AVIAREPS feirer 30-årsjubileum

(Fotokilde: Norwegian Air Shuttle)

Norwegian tilbyr 19 millioner sommerseter

(Foto: Royal Caribbean)

Lukseriøse Royal Beach Club på Bahamas tar form

Besøkstallene eksploderer: Nordiske turister elsker Japan

Fra 6. mai er det ikke lenger tillatt å kjøre elbil i kollektivfeltene i Oslo og Akershus. Forbudet gjelder hele døgnet uavhengig av om det er passasjerer i bilen eller ikke. (Bilde/Illustrasjon: Statens vegvesen)

Oslo og Akershus: Fra 6. mai er det forbudt å kjøre elbil i kollektivfeltet