logo-white

Hvem bestemmer når du kan ta ferie?

Ferieloven er tydelig på at det er arbeidsgiver som har siste ordet i fastsettingen av tiden for ferie. Det betyr at arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det. Unntaket er den ekstra ferieuken som arbeidstaker over 60 år har rett til. Hans Gjermund Gauslaa er juridisk rådgiver for HR og ledelse i Simployer, og forklarer deg hvordan du best planlegger ferieperioden.

Selv om veldig mange arbeidstakere i Norge har mulighet til å søke om når de vil ta ut ferie, er det som hovedregel arbeidsgiver som bestemmer (Foto: Dreamstime)

Drøftingsplikt

Selv om det er arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for når de ansatte får avvikle ferie, er arbeidsgiver pålagt en drøftingsplikt i forbindelse med feriefastsettingen. Bakgrunnen for dette er at den ansatte skal få en mulighet til å få frem sitt ønske om tidspunkt for ferie.

– Loven fastsetter imidlertid ikke en bestemt dato eller tidsfrist for når drøftingene må være påbegynt eller avsluttet. Uttrykket som brukes, «i god tid før ferien», er et skjønnsmessig begrep. Det er imidlertid klart at drøftingene må holdes på et så tidlig tidspunkt at den ansatte har en reell mulighet til å påvirke feriens plassering, forklarer Gauslaa i Simployer.

Arbeidsgiver skal drøfte ferieplasseringen med den enkelte arbeidstaker eller med vedkommendes tillitsvalgte. Når det gjelder fastsettingen av tidspunktet for sommerferien, er vårt inntrykk er at det mest vanlige er at arbeidsgiver på en eller annen måte får registrert arbeidstakers ferieønske før ferieplanen for sommeren fastsettes.

– I forbindelse med dette arbeidet er det også vanlig at arbeidsgiver setter en frist for når ferieønskene må være fremsatt, understreker Gauslaa.

Hans Gjermund Gauslaa (Fotokilde: Simployer)

Rett på tre uker i hovedferieperioden

Selv om arbeidsgiver er pålagt å drøfte tidspunktet for avvikling av ferie, betyr ikke det at man må ta hensyn til ønsker som kommer frem. Dersom partene ikke blir enige, fastsetter arbeidsgiver tidspunktet for når ferien skal avvikles.

– Men arbeidsgiver står ikke helt fritt til å bestemme når en ansatt skal avvikle sin ferie. En virksomhet som har høysesong i sommerhalvåret, kan f.eks ikke bestemme at de ansatte skal avvikle hele ferien sin på vinteren. Ferieloven slår nemlig fast at arbeidstaker kan kreve å få ta ut 3 uker ferie i hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september. Dette gjelder imidlertid ikke for arbeidstaker som tiltrer stillingen i virksomheten etter 15. august det aktuelle ferieåret, fortsetter Simployerjuristen.

Unntak for ekstraferien for 60+

Arbeidstakere har fra og med det året de fyller 60 år rett til en uke ekstraferie. I motsetning til den ferien som alle arbeidstakere har, er det den ansatte selv som bestemmer tidspunktet for avvikling av denne ekstra ferieuken . Det kan imidlertid inngås avtale om at ekstraferien ikke skal tas ut på bestemte tider av året, for eksempel i bedriftens høysesong.

Varslingsfrist for ferien

Ferieloven slår fast at arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest to måneder før ferien tar til. Det fremgår av lovteksten at fristen på to måneder gjelder så fremt ikke særlige grunner er til hinder for dette. Det betyr at det kan være situasjoner der driftsmessige forhold gjør det nødvendig å fravike fristen på to måneder.

– Men både arbeidsgiver og arbeidstaker er tjent med en godt planlagt og forutsigbar prosess knyttet til ferieplanlegging, avslutter Hans Gjermund Gauslaa, juridisk rådgiver for HR og ledelse i Simployer.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Radisson Hotel Group)

Nye Radisson Blu Scandinavia Hotel, København

(Fotokilder: VIVA Cruises/USN)

VIVA presenterer eksklusivt vintercruise langs den pittoreske Seinen

(Fotokilde: Norwegian Air Shuttle)

Norwegian starter “nissefly” fra London og München

(Foto: Jamaica Tourist Board)

Fem mindre kjente opplevelser langs Jamaicas sørkyst

Hele luftfartsindustrien står overfor en spennende og nødvendig transformasjon. Rundt 2035 vil såkalte nullutslippsfly med en kapasitet på rundt 75 seter begynne å komme ut på markedet, drevet av for eksempel elektrisitet og hydrogen (Fotokilde: Air France KLM)

KLM vinner pris for «Årets strategiske investering» innen bærekraft