logo-white

LN-SUB er kommet hjem til Sola

Klokken 15.15.46 tirsdag den 2. juni 2020 landet Braathens S.A.F.E. `s LN-SUB (N151) på Stavanger lufthavn Sola for første gang på 47 år – og for aller siste gang. Det 64 år gamle flyet skal nå på museum. Dette var også siste gang et fly med fire stempelmotorer krysset Atlanteren.

Braathens SAFE - Douglas DC6B - Stavanger lufthavn Sola - 2020
Før landing ble det gjennomført en såkalt “low pass” i lav høyde (foto: ©otoerres)

LN-SUB kom direkte til Sola fra Yellowknife i det nordvestlige Canada. Den vel 5.600 kilometer lange turen tok vel 10 timer og var historisk på flere måter: Trolig siste Atlanterhavsflyvning med fire stempelmotorer, aller siste landing for Braathens S.A.F.E 19 år etter at selskapet ble kjøpt opp av SAS og flyets første landing i Norge siden 1973 !

Braathens SAFE - Douglas DC6B - Stavanger lufthavn Sola - 2020
Over Hafrsfjord (foto: ©otoerres)

LN-SUB ble levert til Hong Kong-selskapet Cathay Pacific i 1956. Fem år senere gikk turen til norske Braathens S.A.F.E hvor det ble værende i 12 år frem til 1973.

Her ble flyet brukt til rute, charter og fraktflyvning i Norge, Europa og andre steder i verden. Dette var det første av Braathens DC6`ere og den eneste som har overlevd fram til nå. De andre er forlengst hugget opp.

De siste årene har LN-SUB vært brukt som brann og fraktfly hos den amerikanske operatøren Everts Air Cargo i Alaska før det ble kjøpt hjem til Norge som museumsfly.

Med flyet var også Iditarod-vinner Thomas Wærner og hundene hans. De hadde sittet koronafaste i Alaska etter seieren verdens tøffeste og lengste hundeløp den 18. mars. Problemet ble løst ved at Thomas Werner sin hovedsponsor ble med i spleiselaget som kjøpte flyet tilbake til Norge ! Alternativet var å vente til ut på høsten en gang…

Nettsidene til Flyhistorisk Museum på Sola, Yellowknife Airport og Stavanger lufthavn Sola finner du HER, HER og HER – Les mer om DC 6 B HER (Wikipedia)

Braathens SAFE - Douglas DC6B - Stavanger lufthavn Sola - 2020
Mange var møtt fram for å ønske LN-SUB velkommen tilbake til Sola etter 47 års utlendighet.(foto: ©otoerres)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: Jamaica Tourist Board)

Fem mindre kjente opplevelser langs Jamaicas sørkyst

Hele luftfartsindustrien står overfor en spennende og nødvendig transformasjon. Rundt 2035 vil såkalte nullutslippsfly med en kapasitet på rundt 75 seter begynne å komme ut på markedet, drevet av for eksempel elektrisitet og hydrogen (Fotokilde: Air France KLM)

KLM vinner pris for «Årets strategiske investering» innen bærekraft

(Foto: Jessica Claren)

20 kulinariske nyheter på svenskekysten

(Foto: Saudi Tourism Authority)

Reisetips: AIUla i Saudi-Arabia

Den nye ruteåbning vækker smil hos repræsentanter fra både airBaltic og Billund Lufthavn (Foto: Billund Airport)

airBaltic udvider i Billund Lufthavn med rute til Tallinn